Τα καρκινικά κύτταρα έχουν συχνά πάρα πολλά κεντρικά σώματα (κεντροσώματα), τα οποία προκαλούν παθογενές χάος κατά τη διανομή του γενετικού υλικού στα θυγατρικά κύτταρα. Ωστόσο, υπάρχει ένας εσωτερικός μηχανισμός ελέγχου που ρευστοποιεί τα κύτταρα με πλεονάζοντα κεντροσωμάτια με δύο τρόπους, αναφέρουν Βιεννέζοι ερευνητές στο περιοδικό "Science Advances".

Η θανατηφόρα δράση τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των συμβατικών φαρμάκων κατά του καρκίνου του αίματος, εξηγούν.

Εάν υπάρχουν πάρα πολλά κεντροσώματα σε ένα κύτταρο του αίματος, πολλές πρωτεΐνες σχηματίζουν ένα μεγάλο σύμπλεγμα που ονομάζεται "PIDDosome", σύμφωνα με τους επιστήμονες με επικεφαλής τον Αντρέας Βιλούνγκερ του Ερευνητικού Κέντρου Μοριακής Ιατρικής (CeMM) της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών (ÖAW) στη Βιέννη.

Το PIDDosome ουσιαστικά ενεργοποιεί τον αδρανή παράγοντα "Caspase-2", ο οποίος στέλνει δύο εργολαβικούς δολοφόνους.

Ο ένας από αυτούς έχει την κωδική ονομασία "BID" και καταστρέφει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα (μιτοχόνδρια) με τα οποία παράγουν ενέργεια. "Αυτό οδηγεί στον θάνατο του κυττάρου", έγραψαν οι επιστήμονες σε σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, ένας ευέλικτος παράγοντας που ονομάζεται "p53", ο οποίος εκπαιδεύεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων, ενεργοποιείται και ξεκινά σηματοδοτικές αλυσίδες που επίσης οδηγούν στον κυτταρικό θάνατο, αναφέρουν οι ερευνητές: "Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα διπλό χτύπημα που εξασφαλίζει ότι τα κύτταρα με πολλαπλά κεντροσώματα πεθαίνουν, ακόμη και αν ένα από τα δύο - το BID ή το p53 - λείπει ή αναστέλλεται".

Οι ανακαλύψεις αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του αίματος, εξηγούν: "Χαρακτηριστικό όλων των καρκινικών κυττάρων είναι η ταχεία και ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεσή τους.

Πολλά αντικαρκινικά φάρμακα παρεμβαίνουν επομένως στην κυτταρική διαίρεση και τη διακόπτουν. Αυτό συχνά οδηγεί στο σχηματισμό πολλών κεντροσωμάτων στα καρκινικά κύτταρα - η θανατηφόρα δράση του PGDosome θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εδώ για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων".

Πηγές:
Science Advances - Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές