Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Γκέτινγκεν ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη δυσφερλίνη παίζει βασικό ρόλο στην προστασία του καρδιακού μυός, ιδίως σε περιπτώσεις αυξημένου στρες που προκαλούνται από ασθένειες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Η δυσφερλίνη σταθεροποιεί τις δομές της μεμβράνης στα κύτταρα του καρδιακού μυός, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγιή λειτουργία της καρδιάς.

Η δυσφερλίνη είναι μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για την επισκευή των κυτταρικών μεμβρανών των μυϊκών κυττάρων. Για παράδειγμα, βοηθά στην αποκατάσταση των βλαβών στις μεμβράνες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της συστολής. Η δυσφερλίνη παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον καρδιακό μυ, καθώς τα κύτταρα εδώ εκτίθενται σε υψηλή μηχανική καταπόνηση, ιδίως σε ασθένειες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή οι επίκτητες βλάβες των καρδιακών βαλβίδων.

Δυσφερλίνη - η προστατευτική ασπίδα των κυττάρων του καρδιακού μυός

Σε αυτή τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί επιστήμονες του Γερμανικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Παθήσεων (DZHK), η ερευνητική ομάδα ομάδα μπόρεσε να δείξει με τη χρήση μικροσκοπίας STED υψηλής ανάλυσης ότι η δυσφερλίνη όχι μόνο επιδιορθώνει τη μεμβράνη των μυϊκών κυττάρων, αλλά βοηθά επίσης στη διατήρηση και αναδόμηση σημαντικών δομών της μεμβράνης στον καρδιακό μυ που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της μυϊκής συστολής.

Οι τακτικές εισβολές της επιφανειακής μεμβράνης, τα λεγόμενα σωληνάρια Τ, είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Χωρίς τη δυσφερλίνη, οι δομές αυτές δεν μπορούν να παραμείνουν σταθερές, πράγμα που σημαίνει ότι η καρδιά λειτουργεί λιγότερο καλά υπό πίεση, π.χ. στην περίπτωση υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πιο αδύναμη απόκριση στο στρες χωρίς δυσφερλίνη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με έλλειψη δυσφερλίνης αντιδρούν διαφορετικά στην αυξημένη μηχανική καταπόνηση. Χωρίς τη δυσφερλίνη, τα ζώα παρουσίασαν σημαντικά ασθενέστερη προσαρμογή σε αυξημένο φορτίο πίεσης στην αριστερή κοιλία, γεγονός που αντανακλάται σε μειωμένη διεύρυνση του καρδιακού μυός (υπερτροφία). Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν πόσο σημαντική είναι η δυσφερλίνη για την προσαρμογή του καρδιακού μυός σε καταστάσεις πίεσης.

Μελλοντικές προοπτικές για τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων

"Η μελέτη μας δείχνει ότι η δυσφερλίνη διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προστασία του καρδιακού μυός από βλάβες της μεμβράνης και στην προσαρμογή σε καταστάσεις αυξημένου στρες. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν πολύτιμη ώθηση για την ανάπτυξη νέων θεραπειών", λέει ο Priv.-Doz. Δρ Sören Brandenburg, επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης.

Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για καινοτόμες θεραπείες που στοχεύουν ειδικά στη δυσφερλίνη. Ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλες καρδιακές παθήσεις που οδηγούν σε αποδυνάμωση του καρδιακού μυός θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή τη θεραπεία. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Πηγές:
Γερμανικό Κέντρο Καρδιαγγειακών Παθήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιστήμονας θεράπευσε τον καρκίνο της με ιούς που καλλιέργησε στο εργαστήριό της
Κόντρα Ανδρουλάκη - Γεωργιάδη στη Βουλή για τα Βαρέα των υγειονομικών
Συνάντηση Ι. Τσίμαρη με το προεδρείο της ΠαΣΟΝοΠ