Τον κώδωνα του κινδύνου για την ακολουθούμενη φαρμακευτική πολιτική, κρούει με επιστολή στον πρωθυπουργό το Pharma Innovation Forum (PIF).

Σε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το προεδρείο τονίζει πως η ακολουθούμενη φαρμακευτική πολιτική - η μόνη πολιτική που παρέμεινε ίδια από την εποχή του Μνημονίου - έχει πλέον καταρρεύσει. Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αποεπένδυση και μείωση της πρόσβασης των ασθενών σε ήδη υπάρχουσες αλλά και σε νέες καινοτόμες θεραπείες. 

Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

"Σε αυτή την ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική συγκυρία για τον κλάδο του Φαρμάκου, απευθυνόμαστε σε εσάς ως Διοικητικό Συμβούλιο του PhARMA Innovation Forum (PIF) και ως Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, για να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, και να ζητήσουμε τη συνδρομή σας για την επαναφορά συνθηκών βιωσιμότητας στον κλάδο. Το PhARMA Innovation Forum (PIF) και η Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου εκπροσωπούν τις ηγέτιδες βιοφαρμακευτικές εταιρείες που παρέχουν θεραπείες υψηλής θεραπευτικής αξίας σε ασθενείς με σοβαρές νόσους και φέρουν εξαιρετικά σημαντικό αποτύπωμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Μόλις τις προηγούμενες ημέρες κοινοποιήθηκαν τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας) στις εταιρείες μας, που αφορούν στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του πρώτου εξαμήνου του 2023, και σύμφωνα με τα οποία οι υποχρεωτικές επιστροφές που βαρύνουν της φαρμακευτικές εταιρείες λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για τα φάρμακα άνω των 30 ευρώ, ανέρχονται σε 83%, ξεπερνώντας και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για εξεύρεση λύσης για ένα θέμα που προϋπήρχε της δικής του θητείας, καθώς και για το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα για προηγούμενες χρήσεις. Εν τούτοις, είναι προφανές ότι η ακολουθούμενη φαρμακευτική πολιτική - η μόνη πολιτική που παρέμεινε ίδια από την εποχή του Μνημονίου - έχει πλέον καταρρεύσει και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αποεπένδυση και μείωση της πρόσβασης των ασθενών σε ήδη υπάρχουσες αλλά και σε νέες καινοτόμες θεραπείες.

Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει την σοβαρότητα του ζητήματος, τόσο στον δημόσιο διάλογο με δικές σας τοποθετήσεις επί του θέματος, αλλά και στη πράξη ενισχύοντας τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από εθνικούς πόρους και λαμβάνοντας κάποια διαρθρωτικά μέτρα, που όμως δεν θα καταφέρουν να μειώσουν της υποχρεωτικές επιστροφές αν δεν συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά και το χρηματοδοτικό κενό δυσθεώρητο. Αν συνυπολογίσουμε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν διατέθηκαν με τρόπο που θα μπορούσε να ενισχύσει την καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία, όπως π.χ. στη κλινική έρευνα, τότε γίνεται σαφές ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν όπου η καινοτόμος βιομηχανία δεν θα μπορέσει να αναλάβει το επιπλέον αυτό κόστος χωρίς οδυνηρές συνέπειες.

Οι επιπτώσεις αυτών των υποχρεωτικών επιστροφών είναι βαρύτατες. Απειλούν τη βιωσιμότητα των εταιρειών μας, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προοπτική των επενδύσεων στον τομέα της κλινικής έρευνας, στη καινοτομία και ιατρική εκπαίδευση και σε προγράμματα κοινωνικής υπευθυνότητας στα οποία οι εταιρίες μας είναι ιδιαίτερα δραστήριες. Η πιθανότητα αποεπένδυσης από την Ελλάδα είναι ορατή, με άμεσες αρνητικές συνέπειες για την εθνική οικονομία.

Οδηγούμαστε σε μια πραγματικότητα, όπου τα υπέρογκα ύψη των αυτόματων επιστροφών καθιστούν την κυκλοφορία νέων φαρμάκων οικονομικά μη-βιώσιμη, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών αλλά και στην ενσωμάτωση της χώρας στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και καινοτομίες. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το αν θα μπορούν ασθενείς που ήδη λαμβάνουν θεραπεία να διατηρήσουν και στο μέλλον την πρόσβαση στις θεραπείες που έχουν ανάγκη. Ηδη γινόμαστε αποδέκτες πολλών ερωτήσεων και πιέσεων από τα κεντρικά γραφεία των εταιριών μας σχετικά το θέμα αυτό και κάνουμε τεράστιες προσπάθειες για να τις ξεπεράσουμε και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη ως προς τις προοπτικές και δυνατότητες της χώρας μας.

Η πρόσφατη πρόταση της Κυβέρνησης για επιπλέον ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του 2023 με 20 εκ ευρώ σε συνδυασμό με μια εξαιρετικά περιορισμένη διόρθωση των απαλλαγών από το clawback που απολαμβάνουν τα σκευάσματα κάτω των 30 ευρώ απέχουν πολύ από τη λύση του προβλήματος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Στην καλύτερη των προβλέψεων, η ελάχιστη αυτή παρέμβαση από μέρους της κυβέρνησης θα διατηρήσει το ύψος του clawback κοντά στο 80% για το 2023. Τα ύψη των επιστροφών πλέον ενδέχεται να είναι σε αντίθεση με το Δίκαιο της Ε.Ε. σε σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών στην Ε.Ε.

Οι εταιρείες μέλη του PhARMA Innovation Forum και της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επιθυμούμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη χώρα, αλλά η ευθύνη για την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες δεν μπορεί να συνεχίσει να βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ζητούμε, συνεπώς, τη δική σας παρέμβαση ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες ενέργειες που θα αποσκοπούν στην:

  1. Ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων για τα έτη 2023 και 2024 ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της αγοράς και
  2. Έναρξη του διαλόγου για τη διαμόρφωση μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής φαρμακευτικής πολιτικής για τα έτη 2025-2027 μέσω μιας Συμφωνίας Πλαίσιο μεταξύ των φαρμακευτικών εταιριών και του Κράτους που θα οδηγεί σε μείωση της σημερινής δαπάνης και σε ορθολογική χρήση των πόρων τόσο από κλινική όσο και οικονομική σκοπιά.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι εταιρείες μέλη μας δεσμεύονται για την αποστολή και το όραμα τους να συνεχίσουν να υπηρετούν όλους τους ασθενείς στην Ελλάδα, σκοπό στον οποίο ανταποκριθήκαμε με ευθύνη ακόμα και σε περιόδους βαθιάς δημοσιονομικής κρίσης της χώρας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, ακόμα και την ύστατη αυτή στιγμή, μια δική σας πρωτοβουλία μπορεί να άρει το σημερινό αδιέξοδο και να βοηθήσει στην εξεύρεση πραγματικά βιώσιμων λύσεων που θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, χωρίς να επιβαρύνουν υπέρμετρα και ασφυκτικά τον κλάδο μας".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024