Το εγκεφαλικό στα παιδιά είναι σπάνιο και τα συμπτώματα μπορεί να είναι συχνά διαφορετικά από αυτά των ενηλίκων. Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet Childhood and Adolescent Health, έδειξε ότι μία επέμβαση που ονομάζεται θρομβεκτομή μπορεί να προσφέρει και στα παιδιά σημαντικές πιθανότητες ανάρρωσης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής.
Τι είναι η θρομβεκτομή
«Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος κατά την οποία ένας θρόμβος αφαιρείται μηχανικά από ένα αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου, αποκαθιστώντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας τις επιπτώσεις του εγκεφαλικού. Η θεραπεία αυτή έχει καθιερωθεί ως σωτήρια παρέμβαση σε ενήλικες με σοβαρά εγκεφαλικά και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται εντός λίγων ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων», όπως εξηγεί ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Παπαναγιώτου, που πήρε μέρος στη διεθνή μελέτη.
Κύρια ευρήματα της μελέτης
Η μελέτη συμπεριέλαβε 208 παιδιά από 45 κέντρα σε 12 χώρες και εξέτασε περιπτώσεις παιδιών με σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με θρομβεκτομή ή φαρμακευτική αγωγή. Τα κύρια αποτελέσματα περιλαμβάνουν:
- Καλύτερη ανάρρωση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο: Τα παιδιά που υποβλήθηκαν σε θρομβεκτομή παρουσίασαν καλύτερη κατάσταση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο σε σχέση με τα παιδιά που έλαβαν μόνο φαρμακευτική αγωγή, ακόμα και αν τα συμπτώματά τους ήταν πιο σοβαρά στην αρχή.
- Υψηλότερο ποσοστό για καλή αποκατάσταση: Το 81% των παιδιών που υποβλήθηκαν σε θρομβεκτομή ανέκτησαν καλή λειτουργική ανεξαρτησία, με λίγες ή καθόλου δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή, σε σύγκριση με το 63% των παιδιών που έλαβαν μόνο φαρμακευτική αγωγή.
- Μεγαλύτερη πιθανότητα για πλήρη αποκατάσταση: Περισσότερα από τα μισά παιδιά (51%) που υποβλήθηκαν σε θρομβεκτομή επέστρεψαν σε πλήρη καθημερινή δραστηριότητα χωρίς κανένα λειτουργικό περιορισμό, έναντι του 42% των παιδιών που έλαβαν μόνο φαρμακευτική αγωγή.
Εγκεφαλικό στα παιδιά: Συμπτώματα που χρειάζονται προσοχή
Το εγκεφαλικό στα παιδιά είναι σπάνιο, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι διακριτικά και συχνά διαφορετικά από αυτά των ενηλίκων, γι’ αυτό η προσοχή των γονέων είναι σημαντική.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος και δυσκολία στην ομιλία, στην ισορροπία ή στο περπάτημα, καθώς και προβλήματα όρασης, όπως διπλωπία ή απώλεια όρασης, ενώ μπορεί να εμφανισθούν σπασμοί (ρυθμικές κινήσεις σε μία ή και στις δύο πλευρές του σώματος).
Η περίπτωση της 15χρονης ασθενούς
Πριν από περίπου έναν χρόνο, η περίπτωση μιας 15χρονης κοπέλας που υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό και αντιμετωπίστηκε με επιτυχία μέσω θρομβεκτομής είχε γίνει γνωστή στο κοινό. Χάρη στη θρομβεκτομή, η κοπέλα ανέκτησε την ομιλία και την κινητικότητά της εντός λίγων λεπτών από την επέμβαση και επέστρεψε πλήρως σε κανονική ζωή.
Η κοπέλα παρουσίασε αιφνίδια παράλυση στη δεξιά πλευρά και δυσκολία στην ομιλία, και η θρομβεκτομή, που εκτελέστηκε από τις ομάδες του Καθηγητή Παπαναγιώτου και της Καθηγήτριας κ. Βασιλοπούλου στο Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, το οποίο λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα, είχε ως αποτέλεσμα την άμεση ανάρρωσή της.
Ο κ. Παπαναγιώτου σχολίασε: «Παρόλο που το εγκεφαλικό στα παιδιά είναι σπάνιο, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για τέτοιες περιπτώσεις, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη ζωή των παιδιών. Έχουμε διαχειριστεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών με σοβαρό εγκεφαλικό τα τελευταία χρόνια, και κάθε φορά βλέπουμε τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η θρομβεκτομή».
Η μελέτη αυτή, η μεγαλύτερη του είδους της, υπογραμμίζει τη σημασία της θρομβεκτομής ως βασικής θεραπευτικής επιλογής για παιδιά με σοβαρό εγκεφαλικό, αρκεί η επέμβαση να γίνεται άμεσα, εντός των πρώτων ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, προσφέροντας ελπίδα και προοπτικές για πλήρη αποκατάσταση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών