Ανθρωποι που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα έχουν διπλάσιο κίνδυνο για επικίνδυνη εσωτερική αιμορραγία αν λαμβάνουν και ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, όπως ibuprofen ή naproxen, αναφέρει νέα έρευνα.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης αιμορραγίας στο έντερο, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και την ουροδόχο κύστη αν λαμβάνονται μαζί με αντιπηκτικά.

Ο Soren Riis Peterson, του Aarhus University Hospital δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι σε ασθενείς που λάμβαναν αντιπηκτικά για θρόμβους στα πόδια ή στους πνεύμονες, η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων διπλασίαζε τον κίνδυνο αιμορραγίας σε σύγκριση με μη χρήση των δεύτερων.

Αναλύθηκαν στοιχεία 52.000 ασθενών στη Δανία στους οποίους είχε συνταγογραφηθεί ένα αντιπηκτικό φάρμακο για την αντιμετώπιση θρόμβου μεταξύ 2012 και 2022.

Στη Δανία, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη diclofenac και naproxen μπορούν να ληφθούν μόνο με συνταγή, κάτι που επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθήσουν την υγεία των ασθενών στους οποίους είχαν συνταγογραφηθεί ένα αντιπηκτικό και ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες.

Γενικά, ο κίνδυνος αιμορραγίας ήταν διπλάσιος όταν κάποιος λάμβανε ένα αντιπηκτικό και ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες σε σύγκριση με τη λήψη μόνο αντιπηκτικού.

Ο συγκεκριμένος κίνδυνος ήταν 4 φορές υψηλότερος  για το naproxen, τρεις φορές υψηλότερος για το diclofenac και δυο φορές υψηλότερος για το ibuprofen.

Συγκεκριμένοι κίνδυνοι αιμορραγίας περιλάμβαναν

2.2 φορές υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας στο έντερο
3.2 φορές υψηλότερο κίνδυνο  αιμορραγίας στον εγκέφαλο
1.4 φορές υψηλότερο κίνδυνο στον πνεύμονα
1.6 φορές υψηλότερο κίνδυνο στο ουροποιητικό
Η χρήση και των δυο φαρμάκων επίσης τριπλασίαζε τον κίνδυνο αναιμίας.

Το μοτίβο κινδύνου παρέμενε παρόμοιο για ποικιλία αντιπηκτικών όπως rivaroxaban, apixaban, dabigatran, edoxaban και warfarin, έδειξαν τα αποτελέσματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

 

Πηγές:
European Heart Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές