Οι ανοσοχημικές εξετάσεις για κρυμμένο αίμα στα κόπρανα (FIT) αποτελούν σημαντικό μέρος του ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Στη Γερμανία, από την ηλικία των 50 ετών, τα άτομα με νόμιμη ασφάλιση υγείας δικαιούνται μια εξέταση κοπράνων κάθε χρόνο (κάθε δύο χρόνια από την ηλικία των 55 ετών).
Εδώ και μερικά χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά των ΗΠΑ τεστ τα οποία, εκτός από την ανοσοχημική ανίχνευση αίματος, ανιχνεύουν επίσης DNA στα κόπρανα ειδικό για τον όγκο (multitarget stool DNA test, MSDT). Σε αμερικανικές μελέτες, έχουν αποδειχθεί σημαντικά πιο ευαίσθητα από τα FIT, αλλά και λιγότερο ειδικά.
Αυτό σημαίνει ότι τα θετικά αποτελέσματα των εξετάσεων εμφανίζονται συχνότερα χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα προκαρκινικό στάδιο.
Παρά την πολύ υψηλότερη τιμή τους, τα MSDT χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στις ΗΠΑ για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του εντέρου.
Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Hermann Brenner στο DKFZ απέδειξε τώρα ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί η ίδια ευαισθησία με τα συμβατικά FIT που είναι σήμερα διαθέσιμα - με πολύ χαμηλότερο κόστος.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα της μελέτης BLITZ*, στην οποία περισσότεροι από 7000 συμμετέχοντες σε προληπτική κολονοσκόπηση εξετάστηκαν επιπλέον με FIT.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με τα ευρήματα της κολονοσκόπησης, μπόρεσαν στη συνέχεια να προσδιορίσουν πόσο συχνά η FIT θα είχε ανιχνεύσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα πρόδρομά του.
Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: εάν η τιμή κατωφλίου του FIT οριστεί έτσι ώστε να είναι θετικό το ίδιο συχνά με το MSDT, τότε μπορεί να επιτευχθεί η ίδια ευαισθησία και ειδικότητα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τις πρόδρομες μορφές του, όπως διαπιστώθηκε για το τεστ MSDT, το οποίο είναι περισσότερο από 20 φορές ακριβότερο.
"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι, εκτός από την κολονοσκόπηση, οι ανοσολογικές εξετάσεις κοπράνων έχουν επίσης μεγάλες δυνατότητες για την πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου, οι οποίες θα μπορούσαν και θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο στο μέλλον", εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Hermann Brenner.
ΣΣ**
*BLITZ = Συνοδευτική αξιολόγηση καινοτόμων διαδικασιών εξέτασης για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου
*Το DKFZ διεξάγει τη μελέτη BLITZ σε συνεργασία με ασκούμενους γαστρεντερολόγους στη Γερμανία. Σκοπός της BLITZ είναι η αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων των νέων δοκιμασιών κοπράνων, καθώς και των νέων αιματολογικών δοκιμασιών για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Aθερίδης, Σακελλαρίου, Βασιλικός συζητούν για τις μάχες υγείας που κέρδισαν
1.100.000 άτομα έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο - Ο μεγαλύτερος φόβος
O Ά. Γεωργιάδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης