Δυο έρευνες του Flinders University σχετικά με τον καρκίνο παχέος εντέρου έδειξαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου αν αυξήσουν την πρόσληψη φυτικών ινών και καταναλώνουν περισσότερε υγιεινές τροφές.
Ο Yohannes Melaku, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα εντόπισε πολλές άμεσες σχέσεις μεταξύ κακών διατροφικών επιλογών και καρκίνων του πεπτικού.
Ο Melaku δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι διατροφή με πολλά υγιεινά λιπαρά και λαχανικά, με περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης και αλκοόλ θα μπορούσε πιθανόν να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στο έντερο-μεταξύ άλλων καρκίνων.
Άνθρωποι που κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά οξέα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο, έδειξαν τα αποτελέσματα στο European Journal of Nutrition.
Φάνηκε ότι τροφές με πολλές φυτικές ίνες όπως φρούτα και λαχανικά προάγουν τα υγιή βακτήρια του εντέρου που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Η έμφαση στις φυτικές ίνες και τα υγιεινά λιπαρά θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφής, σημειώνουν οι ερευνητές.
Προηγούμενη επισκόπηση έδειξε οτι κατά 14% αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο παχέος εντέρου συνδεόταν με ανθυγιεινό διατροφικό μοτίβο με περισσότερο κόκκινο και κατεργασμένο κρέας, αλκοόλ, σακχαρούχε ροφήματα και εξευγενισμένους υδατάνθρακες.
Η ίδια επισκόπηση έδειξε κατά 17% μειωμένος κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο να συνδέεται με υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, οσπρίων, ολικής άλεσης, λαχανικών, γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών.
Χρειάζονται περισσότερες κλινικές μελέτες για την πλήρη εξέταση της επίδρασης που μπορεί να έχει η διατροφή στον καρκίνο παχέος εντέρου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανάκληση του προϊόντος «Vemondo, vegan σοκολάτα με φουντούκια»
Ανακαλούνται κατεψυγμένα μπιφτέκια κοτόπουλο- εντοπίστηκε σαλμονέλα
Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορεί να ωφελούν την ψυχική υγεία ανθρώπων με καρκίνο