Ερευνητές του Harvard Medical School συνέλεξαν στοιχεία για το πόσο συχνά άνθρωποι 18 ετών και άνω χρησιμοποιούν τα social media.

Στη συνέχεια συνέκριναν τη χρήση τους με το σκορ σε τεστ που σχεδιάστηκε για να διαπιστωθεί πόσο ευερέθιστοι ήταν.

Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν τα  social media με άγχος και κατάθλιψη αλλά και η ύπαρξη ευερεθιστότητας σε έναν άνθρωπο  είναι σημαντικό πρόβλημα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν οτι αυτοί που περνούσαν περισσότερο χρόνο στα social media ήταν σημαντικά πιο πιθανό να αισθάνονται θυμωμένοι ή ενοχλημένοι.Για παράδειγμα, όσοι δήλωσαν ότι τα χρησιμοποιούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας είχαν σκορ 3,37 μονάδες υψηλότερο στην κλίμακα ευερεθιστότητας έναντι αυτών που δήλωσαν ότι δεν τα χρησιμοποιούν ποτέ.

Η πλειοψηφία όσων απάντησαν στην έρευνα (άνω του 78%) δήλωσαν ότι τα χρησιμοποιούσαν καθημερινά, με σχεδόν το 25% να αναφέρει ότι τα χρησιμοποιούσαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Αυτό ίσχυε για όλες τις πλατφόρμες για τις οποίες ρώτησαν τους συμμετέχοντες οι ερευνητές σχετικά με τη χρήση τους. Η ισχυρότερη σχέση με την ευερεθιστότητα φάνηκε με τη συχνή χρήση του TikTok.

Τα σκορ ήταν ελαφρώς χαμηλότερα κατά μέσον όρο για αυτούς που χρησιμοποιούσαν  social αρκετές φορές την ημέρα έναντι αυτών που τα χρησιμοποιούσαν μια φορά την ημέρα.

Είναι δύσκολο να συμπεράνουν οι ερευνητές αν άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα social media είναι ευέξαπτοι ή αν τα social media ευθύνονται για την ευερεθιστότητά τους, τουλάχιστον με βάση την παρούσα έρευνα.

Προηγουμένη έρευνα έδειξε προς την κατεύθυνση του ότι τα  social media έχουν επίδραση στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων, όπως θυμό και ευερεθιστότητα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας
ΕΚΑΒ: ''Ημέρα Θυσίας του Διασώστη''
ΣΕΒΙΤΕΛ: Απαγορευμένη η πώληση χύμα ελαιόλαδου