Σε μια εκπληκτική ανακάλυψη, οι επιστήμονες διαπιστωσαν ότι η καρδιά διαθέτει υποδοχείς «γλυκιάς γεύσης», παρόμοιους με αυτούς στη γλώσσα μας, και ότι η διέγερση αυτών των υποδοχέων με γλυκές ουσίες μπορεί να ρυθμίσει τον καρδιακό παλμό. Αυτή η έρευνα ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση της καρδιακής λειτουργίας και πιθανώς για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Ενώ οι υποδοχείς γεύσης συνδέονται παραδοσιακά με τη γλώσσα και την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τις γεύσεις, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί οι υποδοχείς υπάρχουν και σε άλλα μέρη του σώματος, όπου πιθανότατα παίζουν διαφορετικούς ρόλους. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εντοπίζει συγκεκριμένους υποδοχείς «γλυκιάς γεύσης», γνωστούς ως TAS1R2 και TAS1R3, στην επιφάνεια των καρδιακών μυϊκών κυττάρων. Η εργασία θα παρουσιαστεί στην 69η Ετήσια Συνάντηση της Βιοφυσικής Εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί 15 - 19 Φεβρουαρίου 2025 στο Λος Άντζελες.

Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι αυτοί οι υποδοχείς δεν είναι μόνο παρόντες στον καρδιακό μυ, αλλά και λειτουργικοί. Όταν οι ερευνητές διέγειραν αυτούς τους υποδοχείς στα κύτταρα της καρδιάς του ανθρώπου και ποντικων χρησιμοποιώντας ασπαρτάμη, έπαρατήρησαν σημαντική αύξηση στη δύναμη της συστολής του καρδιακού μυός και επιτάχυνση διαχείρισης του ασβεστίου – βασικές διαδικασίες για έναν υγιή καρδιακό παλμό.

''Αφού φάει κάποιος ένα γεύμα, έχει αποδειχθεί ότι ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή του πίεση στην πραγματικότητα αυξάνονται. Προηγουμένως, πιστευόταν ότι πρόκειται για έναν νευρωνικό άξονα που σηματοδοτείται. Αλλά προτείνουμε μια πιο άμεση συνέπεια, όπου έχουμε μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μας μετά από ένα γεύμα, και αυτό συνδέεται με αυτούς τους υποδοχείς γλυκιάς γεύσης στα κύτταρα του καρδιακού μυός, προκαλώντας διαφορά στον καρδιακό παλμό». δήλωσε ο Micah Yoder,  του Πανεπιστημίου Loyola του Σικάγο.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι αυτοί οι υποδοχείς είναι πιο άφθονοι στις καρδιές ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, υποδηλώνοντας μια πιθανή σύνδεση με ασθένεια. Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι η διέγερση των υποδοχέων πυροδοτεί έναν καταρράκτη μοριακών γεγονότων μέσα στα καρδιακά κύτταρα, που περιλαμβάνουν βασικές πρωτεΐνες που ελέγχουν τη ροή του ασβεστίου και τη συστολή των μυών.

"Κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανεπάρκειας, η καρδιά αλλάζει το ενεργειακό της τοπίο και δίνει προτεραιότητα στην πρόσληψη γλυκόζης και τη χρήση της. Έτσι, είναι πιθανό κατά τη διάρκεια αυτής της ενεργειακής αλλαγής, η καρδιά να χρειαστεί να αλλάξει τις ικανότητές αίσθησης των θρεπτικών συστατικών για να προσαρμοστεί σε αυτόν τον διακόπτη", εξήγησε ο Yoder.

Επιπλέον, η έρευνα μπορεί να εξηγήσει γιατί η υψηλή κατανάλωση τεχνητά ζαχαρούχων ποτών συνδέεται με αρρυθμιογένεση ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Όχι μόνο αυτοί οι υποδοχείς γλυκιάς γεύσης διεγείρονται ιδιαίτερα από τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, σημείωσε ο Yoder, αλλά διαπίστωσε ότι η υπερδιέγερση αυτών των υποδοχέων γλυκιάς γεύσης οδηγεί σε αύξηση της αρρυθμικής συμπεριφοράς στα καρδιακά κύτταρα.

Απαιτείται όμως περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της διέγερσης αυτών των υποδοχέων στην καρδιά καθώς και του τρόπου με τον οποίο αυτοί οι υποδοχείς θα μπορούσαν να στοχευθούν για την ενίσχυση της καρδιάς σε περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Oι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη χρηματοδότηση για παιδικά εμβόλια στις αναπτυσσόμενες χώρες
Iός HPV: Νέος παράγοντας κινδύνου για την καρδιά;
Πώς επηρεάζει η καφεΐνη το μυαλό και το σώμα