Έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από 7,7 ώρες κάθε νύχτα είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο και θεωρείται προκαταρκτική μέχρι να δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό.
Οσοι εμφανίζουν αϋπνία και έχουν έλλειψη ύπνου έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες για υψηλή πίεση που ξεπερνά το 14 -η συστολική, έδειξε η έρευνα.
Η υψηλή πίεση στην εφηβεία θα μπορούσε να προδιαθέσει αυτά τα παιδιά σε δια βίου προβλήματα καρδιακής υγείας.
Ο Julio Fernandez-Mendoza, του Pennsylvania State University College of Medicine in Hershey, δήλωσε ότι ενώ χρειάζονται μεγαλύτερες έρευνες είναι ασφαλές να υποστηρίξουμε ότι ο υγιής ύπνος παίζει ρόλο στην υγεία της καρδιάς.
Πρόσθεσε οτι δεν έχουν κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων όλοι όσοι έχουν προβλήματα ύπνου. Όμως η παρακολούθηση της διάρκειας του ύπνου τους, αντικειμενικά μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό αυτών που έχουν πιο σοβαρή μορφή αϋπνίας και κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα.
Οι ερευνητές επέλεξαν 421 μαθητές οι οποίοι δήλωσαν αν εμφάνιζαν ή όχι αϋπνία και έμειναν μια νύχτα σε εργαστήριο όπου μετρήθηκε η διάρκεια ύπνου τους.
Οι πληροφορίες συλλέχτηκαν το διάστημα 2010 - 2013.
Η αρτηριακή πίεση ελήφθη 2-3 φορές πριν σβήσουν τα φώτα.
Θεωρήθηκε ότι οι έφηβοι είχαν αυξημένη πίεση αν υπερέβαινε το 120/80, και πλήρως υψηλή πίεση με μέτρηση 140/90 ή υψηλότερη.
Aν και ο συνδυασμός αϋπνίας και ανεπαρκούς ύπνου αύξανε τον κίνδυνο αυξημένης πίεσης κατά 5 φορές, έφηβοι που ανέφεραν αϋπνία αλλά στο εργαστήριο κοιμήθηκαν περισσότερο από 7,7 ώρες δεν φάνηκε να έχουν κίνδυνο για αυξημένη ή υψηλή πίεση.
Η μελέτη συνεχίζεται και συλλέγονται στοιχεία από τους ίδιους συμμετέχοντες.
Η μελέτη προστίθεται στις περιορισμένες γνώσεις για τη σχέση μεταξύ ανεπαρκούς ύπνου και κινδύνου υπέρτασης σε πολύ σημαντικό στάδιο ανάπτυξης, δήλωσε η εκπρόσωπος της AHA Brooke Aggarwal.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το άγχος των γιορτών: Πώς να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Η κατάθλιψη του πατέρα μπορεί να επηρεάσει για χρόνια το παιδί του [μελέτη]
Επίσκεψη του προέδρου του ΙΣΑ στον Σύλλογο Φλόγα