Το βρετανικού ή σκανδιναβικού τύπου σύστημα περίθαλψης (Μπέβεριτζ), ‘χωλαίνει’ σε σχέση με το σύστημα υγείας που χρηματοδοτείται από ασφαλιστικά ταμεία (Βίσμαρκ), σύμφωνα με τις τελευταίες αξιολογήσεις του ευρωπαϊκού οργανισμού ασθενών Health Consumer Powerhouse.

Και η αιτία της είναι ότι οι αποφάσεις υγείας δεν πρέπει να λαμβάνονται από πολιτικούς ή μη ειδικούς προς την υγεία, γιατί πρόκειται για την πιο πολύπλοκη βιομηχανία στη γη!

Επιπλέον, όταν υπάρχουν πολλές πηγές χρηματοδότησης, υπάρχει καλύτερος έλεγχος του κόστους, από οποιονδήποτε φορέα υγείας κι αν παρέχονται (ιδιωτικό ή δημόσιο).

Και ενώ η αξιολόγηση έδειξε ότι τα συστήματα τύπου Βίσμαρκ υπερτερούν σε αποτελεσματικότητα για τους ασθενείς, αλλά και ελέγχου του κόστους, έναντι του συστήματος Μπέβεριτζ, εμείς με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, τείνουμε να στρέψουμε το μεικτό – ομολογουμένως - σύστημα που είχαμε, προς τη λάθος κατεύθυνση…

Γι΄ αυτό και φέτος η Ελλάδα, βρέθηκε κάπου στη μέση της κατάταξης (22η θέση), αλλά αρκετά χαμηλότερα από τη Μ. Βρετανία (12η θέση), κύριο εκφραστή του μοντέλου Μπέβεριτζ…

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεσσαλονίκη: Κλείνει μετά από 75 χρόνια το Οικοτροφείο της Σχολής Τυφλών;
Ερευνητές εστιάζουν σε φυτά που χρησιμοποιούν γορίλες για ''αυτοϊαση''
Τα λάθη που κάνουμε στο μπάνιο