Ο αυτισμός είναι μια εκ γενετής διαταραχή. Συνήθως μέχρι την ηλικία των τριών ετών έχει γίνει αντιληπτός από το οικογενειακό περιβάλλον. Χαρακτηρίζεται από μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες, δυσκολίες στη μη λεκτική συμπεριφορά, δυσκολία στην επικοινωνία και κατανόησης συναισθημάτων. Η προσκόλληση σε μια συγκεκριμένη δεξιότητα είναι συνήθης αλλά και η υπερκινητικότητα είναι συχνή, η οποία μπορεί σε πρώιμο στάδιο στην παιδική ηλικία να μειωθεί από εξειδικευμένο θεραπευτή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι 20 λεπτά έντονης άσκησης μπορούν να μειώσουν την στερεότυπη συμπεριφορά, την υπερκινητικότητα και τυχόν επιθετικότητα. Η άσκηση δεν βοηθά τα παιδιά με αυτισμό μόνο να προσαρμοστούν στο ευρύτερο περιβάλλον αλλά και στην βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Πολλές φορές ο αυτισμός συνοδεύεται από υποτονία, μείωση της δύναμης των μυών και επακόλουθη μειωμένη ισορροπία. Η άσκηση θα τα βοηθήσει να ενδυναμώσουν οι μύες τους και να έχουν μια καλύτερη στάση σώματος. Μέσα από την δραστηριότητα, λοιπόν, θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία ώστε να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Η αξία της άσκησης σε παιδιά με αυτισμό είναι υψίστης σημασίας, καθώς βελτιώνει προβλήματα συμπεριφοράς, προβλήματα διάσπασης προσοχής και βοηθά στις κοινωνικές δεξιότητες. Η αύξηση των ενδορφινών που επέρχεται μέσα από την άσκηση θα τα βοηθήσει στην βελτίωση του ύπνου και της γενικότερης καλής διάθεσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση βελτιώνει κατά 37% τα συμπτώματα στον αυτισμό. Σε μια έρευνα, το 2018, παιδιά με αυτισμό που έκαναν άσκηση για 2 φορές την εβδομάδα για 48 εβδομάδες, έδειξαν εξαιρετική μείωση στα συμπτώματα του αυτισμού.

Κάποιες από τις βασικές αρχές στο Pilates είναι η αυτοσυγκέντρωση, ο συντονισμός, η αρμονία και η ισορροπία. Αυτό κάνει το Pilates την καλύτερη μέθοδο εκγύμνασης για τα παιδιά με αυτισμό. Ο στόχος δεν είναι η πλήρης και ακριβής εκτέλεση των ασκήσεων αλλά η αφύπνιση και η δραστηριοποίηση νευρώνων που θα επιφέρει την ενεργοποίηση ιδιοδεκτικών και αιθουσαίων κινήσεων για την καλύτερη απόδοση του παιδιού στην καθημερινότητα του.

Τα παιδιά με αυτισμό χαρακτηρίζονται από υπερέκταση στα γόνατα, ανελαστικούς τετρακέφαλους και λαγονοψοΐτες μύες με αποτέλεσμα να φέρνουν τη λεκάνη μπροστά έχοντας αδύναμους κοιλιακούς που έχει σαν επακόλουθο τη λόρδωση. Παιδιά με υπερκινητικές αρθρώσεις ή υποτονία ευνοούνται από την ενδυνάμωση των κοιλιακών που παρέχει το Pilates βοηθώντας τα να έχουν μια σωστή στάση μέσα από μια γερή βάση και να κινούνται με χάρη. Έτσι, το Pilates έρχεται αντιμέτωπο με τις βασικές αρχικές δυσκολίες που έχει ένα παιδί με αυτισμό. Όπως είναι ο συντονισμός των κινήσεων και η ενδυνάμωση των μυών αλλά και η προσαρμογή σε κοινωνικές δεξιότητες, μέσα από την αυτοσυγκέντρωση που απαιτεί η εκτέλεση του ασκησιολογίου.

Προφανώς, το children Pilates, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά με αυτισμό, δεν έχει την έννοια του κανονικού αυστηρού ασκησιολογίου που θα εκτελέσει ένας ενήλικας αλλά έχει την μορφή άσκησης μέσα από παιχνίδι. Στην αρχή δεν γίνεται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα- πρώτα χτίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του παιδιού και του εξειδικευμένου θεραπευτή. Είναι δύσκολο να απαιτήσεις από το παιδί να συγκεντρωθεί για ολόκληρα 60 λεπτά σε μια δραστηριότητα. Το πρώτο διάστημα μπορεί να είναι από 20 έως 30 λεπτά και χτίζοντας την σχέση εμπιστοσύνης και μαθαίνοντας το παιδί καλύτερα τον εκπαιδευτή, μπορεί να φθάσει και στην μια ώρα άσκησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών