Διατροφή

Φίλτρα άρθρων

Δευτέρα, 07 Απριλίου 2008

Ποιά θέση έχουν τα προϊόντα 'light' στη διατροφή μας

Σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως 'light' ή 'ελαφρύ' όταν η θερμιδική του αξία ανέρχεται στο 50% κατά ανώτατο όριο της θερμιδικής αξίας του αντίστοιχου τροφίμου.

Δευτέρα, 07 Απριλίου 2008

Πέρκα αλά σπετσιώτα

Η κατανάλωση ψαριού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, η οποία και αποτελεί όπως όλες οι έρευνες δείχνουν, τον ιδανικό τρόπο διατροφής.

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2008

CLA: συζευγμένο λινολεϊκό οξύ

To CLA ή συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, είναι ένα μείγμα από ισομερή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων με συζευγμένους διπλούς δεσμούς.

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2008

Σορμπέ λεμόνι με μέντα

Η μέντα περιέχει πλήθος ενεργών φυτοχημικών συστατικών. Σε αυτά τα συστατικά οφείλει τις ιδιότητές της: αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιαλλεργικές, αντιμεταλλαξιογόννες!

Πέμπτη, 03 Απριλίου 2008

Ριζότο με αγκινάρες και μαραθόριζα

Μελέτη κορυφαίου Πανεπιστημίου της Γερμανίας παρουσιάζει τις ευεργετικές επιδράσεις της αγκινάρας, τόσο στη μείωση της χοληστερόλης όσο και στη βελτίωση των ηπατικών λειτουργιών.

Τετάρτη, 02 Απριλίου 2008

Ποιός είναι ο ρόλος της σοκολάτας στη διατροφή μας

Η σοκολάτα είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα, ειδικά μεταξύ των γυναικών. Προέρχεται από καρπούς κακάο του κακαόδενδρου και παρασκευάζεται τελικά με την προσθήκη ζάχαρης και βουτύρου κακάο. Για την παραγωγή της σοκολάτας γάλακτος προστίθεται γάλα, ενώ η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει γάλα.

Τρίτη, 01 Απριλίου 2008

Πάπια πορτοκάλι

Η πάπια που τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στην εγχώρια γαστρονομία, θεωρείται μια ολιγοθερμιδική επιλογή, χαμηλή σε λίπος και χοληστερόλη και συνεπώς άλλοθι για άτομα που εκ των πραγμάτων πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά με τη χοληστερόλη τους. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2008

Ο ρόλος της διατροφής στην αρτηριακή υπέρταση

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί μία από τις πιο ευρέως διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις τόσο στον Ελλαδικό χώρο, όσο και παγκοσμίως. Παρά τον υψηλό επιπολασμό της, η αρτηριακή υπέρταση δεν αντιμετωπίζεται και δε ρυθμίζεται κατάλληλα από την πλειοψηφία των πασχόντων.

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008

Ψαρόσουπα αβγολέμονο

Δώστε έμφαση στη κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων κυρίως μέσα από τα ψάρια, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από το λίπος των γαλακτοκομικών και του κόκκινου κρέατος.

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008

Νηστεία Λαδιού

Η εξοικονόμηση θερμίδων από την αποχή αυτή μπορεί να είναι πραγματικά μεγάλη, ιδιαιτέρως σε άτομα που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες λαδιού στο μαγείρεμα και στην παρασκευή σαλατών.