Νέες ενδείξεις αναφέρουν ότι το τεχνητό γλυκαντικό ερυθριτόλη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην καρδιά και στα αγγεία όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Η ερυθριτόλη συχνά χρησιμοποιείται σε προϊόντα διατροφής κέτο και άλλα,  με στόχο τον περιορισμό θερμίδων και υδατανθράκων.

Αν και μπορεί να υπάρχει φυσικά σε φρούτα και λαχανικά ή να την παράγει το σωμα σε μικρές ποσότητες η τεχνητή πρόσθεση σε τρόφιμα και ροφήματα μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερη από τις ποσότητες που βρίσκονται στα φυσικά προϊόντα.

Τα νεα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, έδειξαν ότι όταν υγιείς άνθρωποι καταναλώνουν 30 γρ ερυθριτόλης οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν αλλαγές στο αίμα που υποδεικνύουν υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης.

Τριάντα γρ. είναι συνήθης ποσότητα κατά τους ερευνητές.

Ανθρωποειδή που κατανάλωναν 30 γρ ζάχαρη δει ειχαν την ιδια επίπτωση. Η μελέτη περιέλαβε 10 ανθρώπους στη μια ομάδα και 10 στην άλλη.

Tα ευρήματα έρχονται μετά από προηγούμενη έρευνα της ιδιας ομάδας του Cleveland Clinic που δημοσιεύτηκε στο  Nature Medicine. 

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία διενέργειας νέων μακροχρόνιων κλινικών δοκιμών που θα αξιολογούν την ασφάλεια της ερυθριτόλης και άλλων υποκαταστάτων ζάχαρης στην καρδιά.

Οι ερευνητές της Cleveland Clinic σημείωσαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για το αν θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η ερυθριτόλη ως πρόσθετο τροφίμων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ECDC εφιστά την προσοχή ταξιδιωτών που επισκέπτονται ενδημικές χώρες του ιού Oropouche
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Κασσελάκη στο μαιευτήριο «Έλενα» μετά τις καταγγελίες
Φορετό scanner εγκεφάλου θα μπορούσε να βελτιώσει την έρευνα στη νόσο του Πάρκινσον και την άνοια