Το να χάσουμε κιλά ακούγεται σχετικά απλό. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να φροντίζουμε να καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε. Πρέπει να τρώμε λιγότερο και να γυμναζόμαστε περισσότερο. Και, όπως όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει κάποια στιγμή, εύκολο είναι μονάχα να το λες. Στην πράξη, καταλήγουμε να κάνουμε πολλά λάθη που απειλούν να καταστρέψουν την προσπάθειά μας και να μας κουράζουν χωρίς να βλέπουμε αποτελέσματα. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο συχνά από αυτά τα λάθη ώστε να τα σταματήσουμε.
Δίνουμε υπερβολική έμφαση στις πρωτεΐνες
Ναι, η πρωτεΐνη είναι σημαντική για μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά αν καταναλώσουμε περισσότερη από όση χρειαζόμαστε, το περίσσευμα αυτό αποθηκεύεται στο σώμα με τη μορφή λίπους. Επιπλέον, ορισμένες μορφές φαγητών που μας προσφέρουν έξτρα πρωτεΐνη, όπως shakes και μπάρες, περιέχουν περιττή ζάχαρη και λιπαρά.
Δεν τρώμε αρκετά λαχανικά
Χρειαζόμαστε κατά μέσον όρο δυόμισι κούπες λαχανικών καθημερινά. Και μπορούμε να τις χωρίσουμε σε μικρότερες μερίδες, για να είμαστε σίγουροι ότι χορταίνουμε. Προσθέτουμε ντομάτα στο πρωινό μας τοστ. Ρίχνουμε φύλλα σπανακιού σε ένα smoothie.
Το λάθος πρωινό
Πόσες φορές έχετε σκεφτεί ότι, για να γλιτώσετε θερμίδες με το πρωινό σας, απλά θα πιείτε ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι; Ναι, είναι πορτοκάλι, είναι σούπερ υγιεινό, αλλά εξακολουθεί να είναι χυμός και να αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι να πεινάμε περισσότερο μετά και να καταλήγουμε να τρώμε σκουπίδια. Φροντίστε το πρωινό σας να περιέχει φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Για παράδειγμα, φάτε ένα πορτοκάλι σκέτο (θα κερδίσετε περισσότερες ίνες σε σχέση με τον χυμό!) και μαζί του ένα βραστό αυγό και μια φρυγανισμένη φέτα ψωμί ολικής.
Νομίζουμε ότι τα καταφέραμε
Αυτή είναι μια παγίδα που όλοι μας έχουμε πέσει. Όταν ξεκινάμε μια δίαιτα, είναι πολύ φυσιολογικό να χάσουμε αρκετά κιλά, αρκετά απότομα. Έχει να κάνει με την απότομη αλλαγή στη διατροφή μας, και το πολύ νερό που (πρέπει να) καταναλώνουμε. Και έπειτα, υπάρχουν δύο πιθανά λάθη. Α) Βλέπουμε κάποια στιγμή τα κιλά να πέφτουν με πιο αργό ρυθμό και απογοητευόμαστε. Β) Νομίζουμε ότι φτάσαμε ήδη τον στόχο μας και χαλαρώνουμε τις προσπάθειές μας. Ό,τι και αν λέει η ζυγαριά, εσείς πρέπει να συνεχίσετε κανονικά.
Δεν κοιμόμαστε αρκετά
Ναι, εκτός από διατροφή και γυμναστική, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στην απώλεια βάρους—και ο ύπνος είναι από τους πιο σημαντικούς. Ο λίγος και κακής ποιότητας ύπνος έχει συσχετιστεί με την υπερφαγία και την παχυσαρκία, αλλά και με άλλες πάρα πολύ σοβαρές παθήσεις.
Βλέπουμε τη γυμναστική με λάθος μάτι
Άλλη μια σκέψη που λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε κάνει: “Εφόσον γυμνάζομαι, καίω θερμίδες, και εφόσον καίω θερμίδες, μπορώ να φάω ό,τι θέλω”. Τεράστιο λάθος, καθώς η γυμναστική δεν είναι το μοναδικό κλειδί του αδυνατίσματος. Επίσης, αν αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να τρώει ό,τι θέλει μετά από τη γυμναστική, οι πιθανότητες να φάμε ανθυγιεινές τροφές πολλαπλασιάζονται. Συγκεκριμένα, μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Marketing Letters απέδειξε ακριβώς αυτό: Οι συμμετέχοντες περπάτησαν για ενάμισι χιλιόμετρο, με τους μισούς να έχουν ενημερωθεί πως η βόλτα γινόταν για γυμναστική και τους άλλους μισούς να πιστεύουν ότι είναι μια απλή βόλτα για διασκέδαση. Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας έφαγαν σχεδόν το διπλάσιο φαγητό από τους υπόλοιπους μετά.
Δεν προγραμματίζουμε σωστά τον χρόνο μας
Αν το καλοσκεφτούμε, το να χάσουμε κιλά – εκτός από πολύ σημαντικό για την υγεία μας – έχει να κάνει και με το πόσο καλά οργανωμένη είναι σε γενικές γραμμές η ζωή μας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα υπάρξουν μέρες (ή και εβδομάδες) που θα είμαστε πολύ πνιγμένοι στη δουλειά για να βρούμε χρόνο για γυμναστική. Εκείνες τις μέρες πρέπει να θυμίζουμε στον εαυτό μας ότι ακόμα και δέκα λεπτά απλών ασκήσεων κάνουν τη διαφορά.
Κάνουμε τις ίδιες ασκήσεις ξανά και ξανά
Όπως είναι λογικό – αλλά όχι και τόσο, αν υπολογίσουμε πόσοι έχουμε πέσει σε αυτή την παγίδα – το να επαναλαμβάνουμε το ίδιο πρόγραμμα γυμναστικής συνεχώς δεν πρόκειται να μας βοηθήσει τόσο πολύ μακροπρόθεσμα. Ο οργανισμός μας και οι μύες μας θα συνηθίσουν στις κινήσεις και στην ένταση και δεν θα λαμβάνουμε πια τα σημαντικά οφέλη που μας προσφέρει η άσκηση. Προσπαθήστε να αλλάζετε την ρουτίνα σας τακτικά, όπως και την ένταση της γυμναστικής σας.
Βαριόμαστε εύκολα
Έχουμε στο πρόγραμμα να πάμε γυμναστήριο. Αλλά είμαστε πολύ κουρασμένοι. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να το κάνουμε, έστω και με μισή καρδιά. Πείτε στον εαυτό σας ότι θα βγείτε τουλάχιστον για ένα δεκάλεπτο περπάτημα και οι πιθανότητες λένε πως θα διαρκέσει περισσότερο.
Δεν κάνουμε ασκήσεις με βάρη
Ένα τεράστιο λάθος που κάνουν κυρίως οι γυναίκες—επειδή “οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν βάρη”. Στείλτε αυτή την πεποίθηση πίσω στο μισογύνικο 1950, και πιάστε τους αλτήρες. Η αερόβια άσκηση είναι μόνο η μισή δουλειά και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης την συμπληρώνουν υπέροχα. Θα χάσετε βάρος, θα κάψετε λίπος και θα σφίξετε τους μύες σας. Και, ναι, οι γυναίκες μπορούν να είναι όσο μυώδεις θέλουν.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας