Έχει παρατηρηθεί ότι η τηλεόραση είναι υπεύθυνη για την αύξηση του βάρους των παιδιών όχι μόνο γιατί σταδιακά αντικατέστησε το χρόνο της σωματικής άσκησης, αλλά και γιατί συνδυάζεται με αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Όλοι μας έχουμε την εμπειρία της αλόγιστης κατανάλωσης τροφίμων, κυρίως παχυντικών, μπροστά στην τηλεόραση.

Επιπλέον, οι διαφημίσεις, κυρίως τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι, μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού και την άποψή του για το φαγητό γενικότερα. Eίναι λοιπόν ευθύνη των γονέων να κλείσουν την τηλεόραση. Λογικό είναι στην αρχή το παιδί να αντιδράσει, να παραπονεθεί και να φωνάξει, γρήγορα όμως θα βρει κάτι άλλο πιο δημιουργικό να κάνει. Ακόμα και να φτιάξει παζλ, να ζωγραφίσει ή να παίξει με τουβλάκια είναι πιο δραστήριο από το να κάθεται στον καναπέ και να βλέπει τηλεόραση με τις ώρες.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρία:

  • Για παιδιά κάτω των 2 ετών συστήνεται καθόλου τηλεόραση.
  • Για παιδιά άνω των 2 ετών συστήνονται το πολύ 1-2 ώρες τηλεόραση την ημέρα σε πρόγραμμα ελεγχόμενου περιεχομένο

Επίσης, αν το παιδί σας παίζει κάποιο παιχνίδι στο video game ή στον υπολογιστή, αυτό αντιστοιχεί με το να παρακολουθεί τηλεόραση. Το παιδί μπορεί να διαλέξει πώς θα μοιράσει την ώρα που του αντιστοιχεί, δηλαδή να δει τηλεόραση ή να παίξει με κάποιο video game. Μπορεί να διαλέξει το ένα βράδυ να μη δει καθόλου τηλεόραση και να παίξει play station ή να διαθέσει από μισή ώρα στο καθένα.

Εσείς οι γονείς πρέπει, λοιπόν, να βάλετε κανόνες όσο αφορά το χρόνο που καταναλώνει το παιδί σας μπροστά στην τηλεόραση, τα video games ή τον υπολογιστή.

  • Kάντε σχέδιο στο πρόγραμμα της τηλεόρασης. Χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα τηλεόρασης ή μια εφημερίδα προκειμένου να διαλέξετε το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσει ή αφήστε το ίδιο να κάνει τη σωστή επιλογή.
  • Δημιουργήστε το αίσθημα της επιλογής, ενώ ταυτόχρονα περιορίστε το χρόνο της τηλεθέασης για το παιδί. Αυτό μπορεί να γίνει προτείνοντας στο παιδί να διαλέξει ανάμεσα σε δυο αγαπημένες του σειρές.
  • Αποφύγετε να καθιερώσετε συγκεκριμένες ρουτίνες τηλεθέασης. Επειδή στα παιδιά αρέσουν οι ρουτίνες, η ενθάρρυνση της παρακολούθησης συγκεκριμένων προγραμμάτων καθημερινά μπορεί να προκαλέσει αντίδραση και προβλήματα, εάν η ρουτίνα αυτή χρειαστεί να διακοπεί.
  • Δημιουργήστε οικογενειακούς κανόνες, έτσι ώστε να αποφεύγετε κάθε φορά τις πολλές συζητήσεις σχετικά με την τηλεθέαση. Σχετικά παραδείγματα μπορεί να είναι ότι το παιδί δε θα βλέπει τηλεόραση τα ηλιόλουστα απογεύματα ή ότι θα κλείνει την τηλεόραση μετά το πέρας κάποιων επιλεγμένων προγραμμάτων και δε θα περιμένει να δει τι ακολουθεί μετά.
  • Nα θυμάστε ότι το παιδί δεν διαθέτει «εσωτερικό ρολόι», όταν παρακολουθεί τηλεόραση. Πρέπει να πούμε στο παιδί μας πότε τελειώνει η ώρα τηλεθέασης και το βοηθάμε να εμπλακεί σε κάποια άλλη δραστηριότητα, προκειμένου να αποφύγουμε την γκρίνια και τα κλάματα.
    Μην επιτρέπετε να υπάρχει τηλεόραση ή κάποιο video game στο υπνοδωμάτιο του παιδιού διότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις ώρες που περνά μπροστά από αυτές τις συσκευές.
  • Μην επιτρέπετε να υπάρχει τηλεόραση και στα υπόλοιπα υπνοδωμάτια, γιατί απομονώνονται τα μέλη της οικογένειας και μειώνεται η οικογενειακή επαφή.
  • Σιγουρευτείτε ότι το παιδί έχει κάνει τα μαθήματά του και μετά επιτρέψτε του να παρακολουθήσει τηλεόραση.
    Μη χρησιμοποιείτε την τηλεόραση ή τα video games ως μέσο επιβράβευσης. Όταν χρησιμοποιούνται τα μέσα αυτά σαν ανταμοιβή, τα κάνουμε να φαίνονται σπουδαία στα μάτια του παιδιού.
  • Ελαχιστοποιήστε την επιρροή της τηλεόρασης στο σπίτι σας. Αν η τηλεόραση είναι σε κάποιο κεντρικό σημείο του σπιτιού:
    Nα είναι κλειστή την ώρα του οικογενειακού φαγητού.
    Μη βάζετε έπιπλα κοντά στην τηλεόραση.
  • Ο διάλογος και η συνομιλία με το παιδί να είναι οι βασικές προτεραιότητες στο σπίτι σας.
    Εξασφαλίστε εναλλακτικές επιλογές αντί για την τηλεόραση, τα video games ή τον υπολογιστή. Ενθαρρύνετε το παιδί σας για δραστηριότητες μέσα ή έξω από το σπίτι. Καθίστε μαζί με το παιδί σας και σκεφτείτε εκατό διαφορετικά πράγματα που μπορεί να κάνει όταν βαριέται ή όταν ο καιρός είναι βροχερός. Γράψτε τα σε ένα χαρτί, κολλήστε τo στην πόρτα του ψυγείου και να του το δείχνετε κάθε φορά που παραπονιέται.
  • Να είστε ένα καλό πρότυπο. Οι συνήθειες και η στάση σας μπροστά στην τηλεόραση μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του παιδιού σας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερη τηλεόραση βλέπετε εσείς, τόσο περισσότερη θα βλέπει και το παιδί σας.
  • Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι η τηλεόραση επηρεάζει το είδος της τροφής που θέλει να καταναλώνει ένα παιδί. Η διαφήμιση αποτελεί έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο που κάνει τους ανθρώπους να αγοράζουν διάφορα, αλλά είναι σπάνιο να δει κανείς διαφημίσεις για απλά, υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι γνωστό ότι όσο περισσότερο διαφημίζεται ένα προϊόν, τόσο λιγότερο υγιεινό συνήθως είναι.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στη Σκανδιναβία η μικροβιακή αντοχή είναι κάτω από 1% και στην Ελλάδα πάνω από 50%
Αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη σε νέες και νέους - Παγκόσμια ανησυχία
Επίσκεψη του Προέδρου του ΙΣΑ Δρ. Γιώργου Πατούλη και των συνεργατών του στο Mount Sinai International στη Νέα Υόρκη