Η υγιεινή διατροφή είναι πολύτιμη σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου. Ωστόσο, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής η εξασφάλιση υγιεινής, επαρκούς και ασφαλούς διατροφής είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για τη σωματική όσο και για τη νοητική ανάπτυξη του ατόμου.

Μην ξεχνάτε ότι η παιδική ηλικία αποτελεί την καταλληλότερη περίοδο για τη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, οι οποίες παραμένουν σταθερές σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Επίσης, η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής από μικρή ηλικία συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων κατά την ενήλικη ζωή, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στοιχεία πολλών ερευνών καταδεικνύουν την επικράτηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας σαν τη μάστιγα των επόμενων δεκαετιών. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των παιδιών με αυξημένο σωματικό βάρος στη χώρα μας ξεπερνά το 40%. Τα παχύσαρκα παιδιά είναι πολύ πιθανό να γίνουν και παχύσαρκοι ενήλικες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η παιδική παχυσαρκία, επίσης, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για σοβαρά ψυχολογικά και κοινωνικά πολυάριθμα προβλήματα υγείας.

Ο ρόλος της οικογένειας, του σχολείου, του φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντικός για τη διαμόρφωση αυτών των υγιεινών διατροφικών συνηθειών που θα τα βοηθήσει στη σωστή τους ανάπτυξη, στην καλύτερη σωματική σύσταση, στις επιδόσεις τους στα μαθήματα, στα αθλήματα, και φυσικά στον περιορισμό των μεταβολικών κινδύνων στη συνέχεια.

Συμβουλές παιδικής διατροφής!

Δώστε αξία στο πρωινό. Τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό εμφανίζουν ελλείψεις σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά και έχουν τάση αύξησης σωματικούς βάρους.

Γιατί είναι απαραίτητο το πρωινό γεύμα;
  • Συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση στο σχολείο.
  • Μειώνει την κούραση και την υπνηλία στα πρωινά μαθήματα.
  • Ενισχύει την αθλητική απόδοση και οδηγεί στην κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων γλυκών αλλά και λιπαρών τροφίμων κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ώρα για διάλειμμα, ώρα για ένα υγιεινό σνακ! Το δεκατιανό είναι απαραίτητο για το παιδί. Το ιδανικό κολατσιό είναι αυτό που συνδυάζει ποιοτικά υλικά και ταυτόχρονα καλύπτει τις γευστικές προτιμήσεις του παιδιού.

Ιδέες για σχολικό κολατσιό:
  • Αραβική πίτα ολικής με τυρί, βραστό κοτόπουλο και λαχανικά
  • Ρυζογκοφρέτες με κανέλλα και 1 μικρό φρούτο
  • Παστέλι με σουσάμι ή ξηρούς καρπούς
  • Μία μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης
  • Αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, berries) με ξηρούς καρπούς
  • Ένα κουλούρι ολικής άλεσης και 1 μικρό φρούτο
  • Τοστ πολύσπορο με μπανάνα και φυστικοβούτυρο ή ταχίνι
  • Sandwich με ψωμί ολικής άλεσης, λαχανικά (ντομάτα, μαρούλι) και τυρί χαμηλό σε λιπαρά
  • Ένα σπιτικό κομμάτι πίτσα με αλεύρι ολικής, κόκκινη σάλτσα, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και πολύχρωμα λαχανικά

Με τα γλυκά τι γίνεται; Από τη στιγμή της γέννησής τους όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση, τα παιδιά όμως φαίνεται ότι δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση. Αν και τα περισσότερα τρόφιμα μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, τα παιδιά είναι καλό να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση γλυκών.

Προτείνετε στα παιδιά επιλογές που συνδυάζουν τη γλυκιά γεύση με ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, όπως:

• Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων, μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς

• Ζελέ με φρέσκα φρούτα

• Γιαούρτι με φρούτα και μέλι, ή μαρμελάδα, ή ξηρούς καρπούς, ή γλυκό κουταλιού

• Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα χαμηλών λιπαρών (1,5–2%)

• Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα.

• 1 μικρό κομμάτι σοκολάτα με αμύγδαλα ή παστέλι

• Ρόφημα σοκολάτας, αναμεμειγμένο με κρύο ή ζεστό γάλα με 1,5% λιπαρά.

• 1 μπολ σπιτικό ρυζόγαλο

• 1 κομμάτι σπιτικό κέικ με μέλι, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και μπανάνα

• Μιλκ σέικ από γάλα χαμηλό σε λιπαρά, αναμεμειγμένο με φρούτα, λίγο μέλι και κακάο.

Δώστε έμφαση στο μεσημεριανό φαγητό! Καλό είναι στο μεσημεριανό γεύμα να υπάρχει ποικιλία και πληρότητα. Η ποικιλία στα φαγητά εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών.

Ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα! Είναι σημαντικό τα παιδιά να ασκούνται καθημερινά, καθώς αυτό βοηθά να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο υγείας, ευεξίας, καθώς και ένα επιθυμητό σωματικό βάρος.

Παροτρύνετε τα παιδιά να παίζουν περισσότερο και περιορίστε τις ώρες που βλέπουν τηλεόραση ή που ασχολούνται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές/παιχνίδια.

Τα πολύτιμα φρούτα! Φτιάξτε φρουτοσαλάτες ή φρουτόκρεμες με φρούτα διαφορετικών χρωμάτων. Κάθε φρούτο ανάλογα με το χρώμα και την ένταση του χρώματος είναι πλούσιο σε διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Επίσης, είναι σημαντικό να τοποθετήστε φρούτα πλυμένα σε σημείο που βλέπει το παιδί.

Εxtra tip: Δώστε τους φρούτο ως μικρόγευμα ή κολατσιό στο σχολείο. Επιλέξτε φρούτα εύκολα στη μεταφορά και στο καθάρισμα όπως είναι η μπανάνα και το μανταρίνι.

Μην ξεχνάτε τα λαχανικά! Φροντίστε το παιδί σας να καταναλώνει ποικιλία λαχανικών καθημερινά, ώστε να εξασφαλίσει την πρόσληψη πληθώρας θρεπτικών συστατικών. Είναι σημαντικό επίσης να καταναλώνει ωμά λαχανικά όσο πιο συχνά γίνεται, γιατί με το μαγείρεμα χάνουν θρεπτικά συστατικά.

Το παιδί σας δεν τρώει λαχανικά;
  1. Συνδυάστε τα λαχανικά με τα αγαπημένα τους τρόφιμα όπως κοτόπουλο με ψητά ή ωμά λαχανικά.
  2. Δοκιμάστε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος όπως πίτσα λαχανικών, σούπες λαχανικών ή σουβλάκι λαχανικών.
  3. Προσθέστε λαχανικά στα τρόφιμα που τους αρέσουν όπως τριμμένο καρότο στα μπιφτέκια.

Προσοχή στα ακραία διατροφικά προγράμματα! Τα παιδιά δεν πρέπει να ακολουθούν υποθερμιδικές δίαιτες, αφού η ανάπτυξή τους δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες στερούν από τον οργανισμό τους τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να καταναλώνουν τα πάντα με μέτρο, καθώς η στέρηση συνήθως οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα.

Μην πιέζετε το παιδί να φάει! Το παιδί διαθέτει την ικανότητα να ακολουθεί πιστά το δικό του σύστημα ελέγχου πείνας και κορεσμού. Η επιμονή των γονέων να φάει το παιδί όλο το φαγητό του το οδηγεί πολλές φορές στο να καταναλώνει αργότερα μεγάλες ποσότητες φαγητού, οι οποίες σταδιακά οδηγούν σε αύξηση σωματικού βάρους.

Οι γονείς αποτελούν πρότυπο! Βελτιώστε τις δικές σας διατροφικές συνήθειες, μιας και οι γονείς αποτελούν πάντα το παράδειγμα για τα παιδία τους. Αν εσείς τρώτε συχνά και σε μεγάλες ποσότητες τροφές πλούσιες σε λίπος και θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα καταναλώνετε ελάχιστες σαλάτες και ελάχιστα φρούτα, δύσκολα θα πείσετε τα παιδιά σας να τρέφονται σωστά. Τουλάχιστον 2 έως 3 φόρες την εβδομάδα είναι σημαντικό όλη η οικογένεια να τρώει μαζί.

Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μέσο επιβράβευσης ή τιμωρίας. Είναι σημαντικό να μην του ετοιμάζετε ξεχωριστό φαγητό, ακόμη και εάν δεν τρώει αυτό που έχετε μαγειρέψει.

Extra Tip: Αφήστε το παιδί να συμμετέχει στη διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού.

Καλή ενυδάτωση! Οι μικροί μας φίλοι κινδυνεύουν περισσότερο από αφυδάτωση, καθώς πολύ συχνά ξεχνούν να καταναλώσουν την απαραίτητη ποσότητα υγρών μέσα στην ημέρα. Για αυτό μπορείτε να τα εφοδιάσετε με ένα παγούρι που θα το έχουν μαζί τους όλη μέρα από το σχολείο μέχρι το παιχνίδι.

Σε τι καταλήγουμε;

Η σωστή διατροφή στην παιδική ηλικία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, με δεδομένο ότι οι διατροφικές επιλογές σε αυτή τη φάση έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην υγεία και στην ευεξία του παιδιού. Την ίδια ώρα είναι γνωστό πως η λανθασμένη διατροφή και κατά επέκταση η παιδική παχυσαρκία απειλούν τον ελληνικό πληθυσμό. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε όλοι προκειμένου να εμφυσήσουμε στα παιδιά την αντίληψη της υγιεινής διατροφής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα κάνουμε υγιεινά Χριστούγεννα
Συνήθη προβλήματα υγείας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς 
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι