Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα ζήτημα που πολλές φορές δεν τυγχάνει της σημασίας που απαιτείται.
Είναι απαραίτητο να παίρνουμε μέτρα προκειμένου να αποφεύγουμε τη μόλυνση των τροφίμων με βακτήρια ή μύκητες που τα αλλοιώνουν, μειώνοντας τη θρεπτική τους αξία και οδηγώντας τους καταναλωτές πολλές φορές σε νοσηρές καταστάσεις.
Τα βακτήρια στα τρόφιμα, όταν βρεθούν στις κατάλληλες συνθήκες, πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς και μπορούν να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση. Πολλοί μύκητες, όπως η μούχλα, αναπτύσσονται στα τρόφιμα δημιουργώντας δηλητηριώδεις ουσίες που ονομάζονται μυκοτοξίνες.
Αυτές οι τοξίνες προκαλούν ασθένειες και πολλές φορές μπορούν να οδηγήσουν και στο θάνατο.
Η τροφική δηλητηρίαση αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα που εκφράζει τη νοσηρότητα από μια ανεπαρκή ασφάλεια των τροφίμων. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια τους;
Αποθήκευση
- Διατηρούμε τους χώρους αποθήκευσης των τροφίμων καθαρούς, σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας και με χαμηλό ποσοστό υγρασίας
- Αποθηκεύουμε ξεχωριστά τα τρόφιμα από τις χημικές ουσίες (τρόφιμα ξεχωριστά από απορρυπαντικά, καθαριστικά, εντομοκτόνα κ.α.)
- Αποφεύγουμε να αφήνουμε το φαγητό εκτεθειμένο στον αέρα για μεγάλο διάστημα ακόμα και αν ο περιβάλλον χώρος είναι απολύτως καθαρός
- Για τρόφιμα συσκευασμένα θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες αποθήκευσης του παραγωγού
- Σκεπάζουμε πάντα τα τρόφιμα που η συσκευασία τους έχει ανοιχτεί και κάποια από αυτά τα διατηρούμε για μικρό διάστημα στο ψυγείο
Χειρισμοί
- Ο χώρος προετοιμασίας του φαγητού καθώς και τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να καθαρίζονται εξονυχιστικά.
- Βεβαιωθείτε ότι το νερό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των σκευών είναι από ασφαλή πηγή.
- Φρούτα και λαχανικά που τρώγονται ωμά ή βραστά θα πρέπει προηγουμένως να πλένονται με καθαρό και άφθονο νερό πολύ σχολαστικά.
- Θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην ημερομηνία λήξης των συσκευασμένων τροφίμων, έτσι ώστε η κατανάλωσή τους να είναι ασφαλής.
- Όταν τα τρόφιμα φαίνονται ή μυρίζουν άσχημα, μην διστάσετε να τα πετάξετε, γιατί είναι βέβαιο ότι έχουν αλλοιωθεί.
Σχετικά με την προσωπική υγιεινή
- Πλένουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι και καθαρό νερό πριν την προετοιμασία και την κατανάλωση φαγητού.
- Αποφεύγουμε την προετοιμασία φαγητού όταν είμαστε άρρωστοι ή όταν έχουμε πληγές στα χέρια μας.
- Κρατάμε τα κατοικίδια μακριά από το χώρο παρασκευής των γευμάτων, καθώς επίσης και μακριά από τα τρόφιμα που θα καταναλώσουμε.
- Θα πρέπει να καθαρίζουμε σχολαστικά με καθαρό νερό και σαπούνι τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε για ωμά ψάρια,κρέατα και πουλερικά, όταν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε για τρόφιμα που τρώγονται ωμά.
- Μετά από την προετοιμασία ψαριών, κρέατος και πουλερικών απαιτείται σχολαστική καθαριότητα των χεριών με νερό και σαπούνι πριν πιάσουμε τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά (π.χ σαλάτες, φρούτα, ψωμί κ.α.).
Σχετικά με τη θερμοκρασία
- Όταν ένα τρόφιμο βρίσκεται σε χαμηλή θερμοκρασία, τότε διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (ανάλογα με το είδος και την κατάσταση του τροφίμου).
- Τα κρεατικά και τα πουλερικά θα πρέπει να μαγειρεύονται για αρκετά μεγάλο διάστημα σε υψηλή θερμοκρασία για να καταστραφούν οι επικύνδινοι μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε αυτά.
- Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν ανοιχτούν θα πρέπει να καταναλωθούν αμέσως ή αν όχι η ποσότητα που μένει θα πρέπει να βγει από τη μεταλλική συσκευασία και να τοποθετηθεί σε νέα καθαρή συσκευασία μέσα στο ψυγείο.
- Τρόφιμα που βγαίνουν απο την κατάψυξη και ξεπαγώνουν δεν θα πρέπει να καταψύχονται ξανά.
Βλέπουμε λοιπόν από τις παραπάνω οδηγίες ότι η ασφάλεια των τροφίμων εξαρτάται από ένα συνδυασμό δράσεων με πολλές παραμέτρους που τελικά καθορίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια της διατροφής μας, από το στάδιο της παραγωγής μέχρι το στάδιο της κατανάλωση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας