Κάθε χρόνο, στις μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η ενασχόλησή μας με τη διατροφή έχει δύο όψεις: σαν στερημένοι από καιρό και χωρίς ενοχές για τις επιπτώσεις στην υγεία μας, τρώμε και πίνουμε μέχρι...τελικής πτώσεως και ταυτόχρονα, σπασμωδικά, αναζητούμε τη λύση για την απώλεια των περίσσιων κιλών.

Όμως, το βάρος και η υγεία μας δεν εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας σε αυτές τις 10 - 20 ημέρες. Ούτε βέβαια βελτιώνονται όταν, μετά την αυξημένη κατανάλωση θερμίδων από λίπος (κρεατικά, τυριά και γλυκά) και από οινόπνευμα, ο οργανισμός υποβληθεί σε πλήρη αφαγία ή μονοφαγία για να χάσουμε μέσα σε λίγα 24ωρα τα παραπάνω κιλά.

Φέτος, ας προσπαθήσουμε καλύτερα, δηλαδή πιο ρεαλιστικά. Η αίσθηση του μέτρου αρκεί.

  • Αφού είναι σίγουρο ότι το βράδυ θα φάμε γιορτινά, δεν χρειάζεται να υπάρξει και δεύτερο γεύμα το μεσημέρι. Μία σαλάτα με λίγο άπαχο τυρί, ψωμί και φρούτο, ή μία ελαφριά σούπα ή ένα ελαφρύ σάντουιτς και ένα φρούτο είναι αρκετά.
  • Οι σαλάτες και τα λαχανικά δεν πρέπει να λείπουν από το γιορτινό τραπέζι. Μας χορταίνουν και κυρίως ανακουφίζουν το πεπτικό μας σύστημα, που φορτώνεται με υπερβολική ποσότητα λίπους.
  • Στις μέρες ανάμεσα στις γιορτές, τα όσπρια, το ψάρι, τα ζυμαρικά χωρίς ιδιαίτερα λιπαρές σάλτσες και κυρίως τα φρούτα, είναι μια υγιεινή λύση που θα αποκαταστήσει τη διατροφική ισορροπία.
  • Ακόμη και στις γιορτές, ένα καλό πρωινό με γαλακτοκομικά, με λίγα λιπαρά, με δημητριακά ολικής άλεσης και με φρούτα, μπορεί να μας προστατέψει από τσιμπολογήματα, 'επιδρομές' στο ψυγείο και κυρίως από πολύ φαγητό στο δείπνο.
  • Τα γλυκά είναι χαρά και απόλαυση, αλλά δεν είναι η καλύτερη λύση για τσιμπολόγημα όλη την ώρα.
  • Ειδικά γι’ αυτούς που δεν καταναλώνουν συστηματικά οινόπνευμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ δεν φέρνει χαρά και ευτυχία και μπορεί να χαλάσει τις γιορτές.

Χαρά χωρίς...τσιμπολόγημα

Όπως ισχύει για όλο το χρόνο, έτσι και στις γιορτές το ακαταμάχητο τσιμπολόγημα δεν κάνει καλό. Τρία γεύματα την ημέρα, ισορροπημένα σε όλα τα θρεπτικά συστατικά και σε επαρκή ποσότητα, είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας για υγεία και ευεξία.

Λίγοι άνθρωποι, όπως π.χ. αυτοί που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι (υπό θεραπεία με ινσουλίνη), χρειάζονται περισσότερα γεύματα.

Οι τροφές που αρέσουν στους πιο πολλούς από εμάς, δηλαδή η σοκολάτα, τα γλυκά, οι ξηροί καρποί, καθώς και το οινόπνευμα, δεν χρειάζονται 'ψευδοεπιστημονικές' δικαιολογίες: κανείς δεν τρώει τη σοκολάτα γιατί έχει μαγνήσιο και βιταμίνες, ούτε τους ξηρούς καρπούς για να πάρει μονοακόρεστα λίπη, ούτε πίνουμε το κρασί με τους φίλους μας για να πάρουμε αντιοξειδωτικά...

Όλοι έχουμε δικαίωμα στη χαρά και στη συντροφικότητα, αλλά χρειάζεται και μέτρο.

Υπάρχει αρκετός χρόνος στις γιορτές για περπάτημα και μικροδραστηριότητες που θα αντιρροπήσουν τις διαιτητικές εκτροπές και θα κάνουν καλό σε όλη την οικογένεια. Αυξημένη σωματική δραστηριότητα δεν σημαίνει υποχρεωτικά αθλητισμός ή πρωταθλητισμός.

Kαι το κυριότερο: Όλοι αυτοί οι 'ειδικοί' που κάθε χρόνο εμφανίζονται αμέσως μετά τις γιορτές και υπόσχονται ότι διαθέτουν το κατάλληλο μηχάνημα και τη θαυματουργή δίαιτα για να χάσουμε ως διά μαγείας τα περιττά κιλά δεν κατάφεραν ακόμα να πάρουν το βραβείο Νόμπελ...Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκτός από μυϊκό ιστό και νερό θα χάσουμε την υγεία μας και την ψυχική μας ισορροπία.


Δεν χρειάζονται άγχη και ενοχές παρά μόνο ο προγραμματισμός και η ουσιαστική αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών μακροπρόθεσμα. Και πάνω απ’ όλα η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή μας ζωή.

Πηγές:
Δρ Γεώργιος Πανοτόπουλος, Παθολόγος - Διατροφολόγος, Διευθυντής Τμήματος Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού & Διατροφής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη