Η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι για τα light προϊόντα είναι πως δεν περιέχουν καθόλου θερμίδες, επομένως καθόλου λιπαρά ή/ και ζάχαρη. Για το λόγο αυτό τα εντάσσουν στη διατροφή τους και τα καταναλώνουν σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που θα κατανάλωναν τα αντίστοιχα πρότυπα/ κανονικά προϊόντα. Όμως στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Παρακάτω θα αναλύσουμε τι σημαίνει να είναι κάποιο προϊόν light, τι μπορεί να αντικαταστήσει και πώς μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή μας.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ένα προϊόν ονομάζεται light εφόσον οι θερμίδες που μας παρέχει είναι μειωμένες κατά 30% από το αντίστοιχο πρότυπο/ κανονικό προϊόν της ισχύουσας νομοθεσίας. Η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται στα λιπαρά ή στους υδατάνθρακες και δεν πρέπει να οφείλεται στις πρωτεΐνες. Επίσης, ο όρος light μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε προϊόντα των οποίων το κύριο χαρακτηριστικό συστατικό είναι μειωμένο κατά 50% τουλάχιστον από το αντίστοιχο πρότυπο/κανονικό και πρέπει να δηλώνεται σε ποιο συστατικό αναφέρεται ο χαρακτηρισμός light (π.χ για το αλάτι, για τη ζάχαρη, για τη χοληστερόλη).
Τα light προϊόντα έρχονται στο προσκήνιο στις αρχές της δεκαετίας του 90 με τη δημιουργία ενός μπισκότου χωρίς λιπαρά από την εταιρεία SnackWells στην Αμερική. Η επιτυχία του συγκεκριμένου προϊόντος ήταν τόσο μεγάλη ώστε από την εταιρεία προβλήθηκε διαφημιστικό σποτ, στο οποίο οι κατασκευαστές ζητούσαν συγγνώμη για την έλλειψη του προϊόντος τους από τα ράφια. Από τότε στην Αμερική δημιουργήθηκε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα light προϊόντα που δεν άργησε να εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες χώρες και να γίνει παγκόσμια τάση. Οι εταιρείες δημιούργησαν τη light εκδοχή πολλών τροφίμων, που στην κανονική τους μορφή είναι πλούσια σε λίπος. Η αποδοχή που υπήρξε από το καταναλωτικό κοινό ήταν τεράστια, για αυτό σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο τα light προϊόντα να κατακλύζουν την Αμερικάνικη και την Ευρωπαϊκή αγορά.
Επομένως, στην αγορά έχουμε πληθώρα επιλογών σε light προϊόντα, τα οποία πρέπει να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Οι λόγοι για τους οποίους καλό είναι να επιλέγουμε τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι η καλύτερη υγεία (για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη ή υψηλά τριγλυκερίδια, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση), για την απώλεια βάρους ή για μια ισορροπημένη διατροφή. Τα άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, είτε με υψηλή χοληστερόλη, είτε με υψηλά τριγλυκερίδια, είτε με σακχαρώδη διαβήτη θα χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα αυτά λόγω του ότι τους παρέχουν το κανονικό προϊόν με τα συστατικά που επηρεάζουν το πρόβλημα υγείας τους σε μικρότερη ποσότητα, επομένως δεν θα επηρεάσουν πολύ τις τιμές των παραπάνω μεταβολικών παραμέτρων και θα απολαύσουν τα τρόφιμα που θα ήταν απαγορευμένα για εκείνους. Από την άλλη, τα άτομα που επιθυμούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρους ή ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή επωφελούνται από την κατανάλωση των light προϊόντων κυρίως για την πρόσληψη λιγότερων θερμίδων και για την πρόληψη της εμφάνισης προβλημάτων υγείας (π.χ υψηλή χοληστερόλη, υψηλά τριγλυκερίδια).
Τα προϊόντα light μπορούν να αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα κανονικά προϊόντα, όπως είναι τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί: λευκό και κίτρινο), τα ροφήματα με ζάχαρη (π.χ αναψυκτικά, τσάι κρύο, τα προϊόντα με ζάχαρη ή/και με υψηλά λιπαρά (π.χ γλυκό, παγωτό, σοκολάτα, σοκολατούχο γάλα), τα προϊόντα με υψηλά λιπαρά ή/ και χοληστερόλη (π.χ αλλαντικά, κρέμα γάλακτος, κρέμες τυριών, μαγιονέζα, μαργαρίνες). Να αναφέρουμε πως από τα light γαλακτοκομικά προϊόντα καλό είναι να προτιμούμε εκείνα που είναι ημι-αποβουτυρωμένα/ ημι-άπαχα διότι θέλουμε να προσλάβουμε και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες που βρίσκονται στο λίπος. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία, συστήνεται να καταναλώνουμε ημι-αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα από την ηλικία των 2 ετών και μετά. Επίσης, μεταξύ των προϊόντων με υποκατάστατα ζάχαρης μπορούμε να προτιμήσουμε εκείνα με στέβια.
Όμως, το σημαντικότερο είναι να τονίσουμε πως αντικαθιστώντας τα κανονικά προϊόντα με light δεν σημαίνει ότι καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα light προϊόντος αλλά την ίδια ποσότητα. Εφόσον καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα θα προσλάβουμε πάλι περίπου τις ίδιες θερμίδες και την ίδια ποσότητα σε λιπαρά, ζάχαρη, χοληστερόλη, επομένως δεν θα έχουμε κάποιο όφελος από τα light προϊόντα. Επίσης, να τονίσουμε ότι είναι βασικό να διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες τροφίμων ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τι επιλέγουμε (ελέγχουμε θρεπτικά συστατικά, θερμίδες).
Τέλος, να αναφέρουμε ότι τα light προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής για να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους ή στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους εφόσον καταναλώνουμε τις ίδιες ποσότητες με τα αντίστοιχα κανονικά προϊόντα, γνωρίζοντας πως ένα light προϊόν που αναγράφει πως είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή/ και ζάχαρη δεν σημαίνει πως δεν έχει θερμίδες (μπορεί να συνεχίζει να έχει υψηλές θερμίδες, π.χ κρέμα γάλακτος, μαγιονέζα, κρέμα τυριού, σοκολάτα) αλλά ότι το καταναλώνουμε πάλι σε μικρότερες ποσότητες και επιλέγοντας light προϊόντα αυτό δεν σημαίνει πως τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα από τα άλλα προϊόντα/ τρόφιμα που καταναλώνουμε στην ημερήσια διατροφή μας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια