Τροφές που μας "φουσκώνουν"… τι εννοούμε άραγε λέγοντας τη φράση αυτή; Η λέξη φουσκώνω, εν προκειμένω, υποδηλώνει τον τυμπανισμό που προκαλείται στην κοιλιά μας ή την πρόκληση αερίων ή ακόμη και την κατακράτηση υγρών.

Αυτό που σίγουρα δεν θέλουμε να εννοούμε είναι ότι μας προκαλεί αύξηση βάρους ή ότι μας παχαίνει.

Επομένως, πώς μπορούμε να διακρίνουμε ποιες τροφές μας "φουσκώνουν"; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι για τον κάθε άνθρωπο ίσως είναι διαφορετικές οι τροφές που του προκαλούν φούσκωμα και πρέπει να παρακολουθήσει μόνος του και να αξιολογήσει ποιες τροφές τον ενοχλούν στην πράξη (ακολουθώντας τη διατροφή του). Έτσι θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο μηχάνημα ή τεστ που να αναγνωρίζει τις τροφές αυτές, δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Παρά ταύτα, υπάρχουν τροφές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που είναι οι πιο συχνά αναφερόμενες, παρατηρούμενες που μας φουσκώνουν και σε αυτές θα αναφερθούμε παρακάτω.

Αρχικά, οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι συχνά υπεύθυνες για την πρόκληση φουσκώματος αλλά και συνακολούθως αερίων. Τέτοιες τροφές είναι τα όσπρια (φακές, φασόλια, γίγαντες, ρεβίθια) που λόγω της φλούδας που περιέχουν και των φυτικών ινών που βρίσκονται εκεί μας ενοχλούν.

Επίσης, τα φαγητά όπως ο αρακάς, τα φασολάκια και οι μπάμιες ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Ακόμη, φρούτα που επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και συνήθως καταναλώνονται με τη φλούδα ανήκουν στην κατηγορία αυτή και είναι τα δαμάσκηνα, το αχλάδι και το ακτινίδιο. Τέλος, σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το λάχανο, η ντομάτα, το σπανάκι, τα χόρτα, το κουνουπίδι, το μπρόκολο.

Άλλες τροφές που επίσης περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες και παρατηρείται ότι προκαλούν φουσκώματα είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα παξιμάδια, τα πολύσπορο ψωμί, τα πολύσπορα κριτσίνια (λόγω των σπόρων) και κουλούρι Θεσσαλονίκης (λόγω του σησαμιού).

Επιπλέον, υπάρχουν τροφές που μας "φουσκώνουν" λόγω του αλατιού που περιέχουν και που ουσιαστικά μας προκαλούν κατακράτηση υγρών. Επομένως, αυτό το αίσθημα μπορεί να μας προκληθεί από φαγητά που εμείς έχουμε προσθέσει πολύ αλάτι κατά το μαγείρεμα ή από ήδη αλμυρά τρόφιμα όπως οι ελιές (συν τη φλούδα που μπορεί να μας ενοχλήσει), τα αλμυρά τυριά (π.χ φέτα, κασέρι, κ.α), οι αλατισμένοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια, ηλιόσποροι, κ.α), ο αλμυρισμένος μπακαλιάρος, τα παστά, τα αλλαντικά, οι κονσέρβες. Στην περίπτωση αυτή η λύση είναι να καταναλώνουμε αρκετά υγρά ώστε να περιορίσουμε την κατακράτηση υγρών και ουσιαστικά να καταφέρουμε να αποβληθούν τα επιπλέον υγρά από το σώμα μας.

Ακόμη, τα τηγανιτά ή τσιγαριστά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν το αίσθημα του φουσκώματος. Συνήθως, μπορεί να μας ενοχλήσουν αυτές οι τροφές όταν έχουμε καιρό να τις καταναλώσουμε ή έχουμε συνηθίσει να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή με μαγειρευτό, σπιτικό φαγητό. Κάποιες φορές, ίσως είναι η ποσότητα αυτή που προκαλεί το φούσκωμα γιατί έτσι ξεπερνάμε τη συνήθη ποσότητα που τρώμε και το στομάχι μας διαμαρτύρεται.

Επιπροσθέτως, η ζάχαρη ή οι τροφές που την ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Σε κάποια άτομα παρατηρείται τα αναψυκτικά με ζάχαρη να προκαλούν αυτή την αίσθηση. Κατά κύριο λόγο, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ή γλυκού μέσα στην ημέρα είναι εκείνη που δικαιολογεί το να μας "φουσκώνει".

Επίσης, το αλκοόλ ή η υψηλή κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει το φούσκωμα ή σωστότερα την κατακράτηση υγρών. Αυτό παρατηρείται γιατί το αλκοόλ μας αφυδατώνει και έτσι πρέπει μαζί του να καταναλώνουμε και αρκετό νερό.

Τέλος, φουσκώματα από τροφές παρατηρούνται συχνά όταν κάποιος έχει σπαστική κολίτιδα/ ευερέθιστο έντερο ή δυσκοιλιότητα ή δυσανοχή στη λακτόζη (κυρίως το γάλα) ή κοιλιοκάκη (τρόφιμα που περιέχουν βρώμη, σίκαλη, σιτάρι, κριθάρι) ή έχουν αφαιρέσει τη χολή τους (τρόφιμα με φλούδα, φυτικές ίνες, λιπαρά). Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συγκεκριμένες οι συστάσεις και καλό είναι να επισκεφθούμε τον γιατρό και τον διατροφολόγο μας για να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.

Όπως παρατηρούμε, οι τροφές που αναφέρουμε είναι θρεπτικές και θέλουμε να υπάρχουν σε μία ισορροπημένη διατροφή. Δηλαδή όταν εντοπίζουμε ότι κάτι μας φουσκώνει δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι μία ανθυγιεινή ή "κακή" τροφή. Φυσικά δεν εννοούμε ότι αποκλείουμε αυτές τις τροφές από τη διατροφή μας αλλά μπορούμε να περιορίσουμε την ποσότητα ή να τις εντάξουμε στη διατροφή μας σε περιόδους που δεν βρίσκεται σε έξαρση το φούσκωμά μας. Διαφορετικά μπορούμε να αποφύγουμε να συνδυάσουμε την ίδια ημέρα δύο τροφές που μας προκαλούν φούσκωμα και να αρκεστούμε να καταναλώσουμε τη μία σε μικρή ποσότητα. Ακόμη, συνήθως παρατηρείται να έχουμε φουσκώματα σε περιόδους στρες/ άγχους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπορούν τα βιντεοπαιχνίδια να κάνουν καλό;
Πρόληψη, καινοτομία και ολιστική φροντίδα κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Ενημέρωση για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης από το ''Κ.Ε.Φ.Ι.''