Το συνέδριο, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στον πολυχώρο ATRAKTOS παρακολούθησαν  δια ζώσης και διαδικτυακά 3.998 άτομα στην κορύφωση των δράσεων της FairLife L.C.C. για τον Νοέμβριο, μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο.

Τις επιμέρους ενότητες συντόνισαν η κα Εύη Χατζηανδρέου, MD, DrPH, Δρ. Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Harvard, Αντιπρόεδρος FairLife L.C.C, και ο κ. Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος ΕΛΛΟΚ.

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην Ελλάδα, λόγω της καθυστέρησης στην ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου στο Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης, των ανισοτήτων στην πρόσβαση σε θεραπείες και του στίγματος της νόσου. 

Στο συνέδριο τονίστηκε η ανάγκη για  στοχευμένα βήματα, όπως η ενημέρωση από την Πολιτεία για την πρόληψη, η ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία,  η βελτίωση υποδομών, η ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης για προσυμπτωματικούς ελέγχους και η υποστήριξη των ασθενών με γνώση και εξατομικευμένη ολιστική φροντίδα.

Η εφαρμογή του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα, με τη χρήση της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT) σε άτομα υψηλού κινδύνου και η σύνδεσή τους με ιατρεία διακοπής καπνίσματος, κρίθηκε επιβεβλημένη και αναμενόμενη, ειδικά μετά την κατάθεση (το 2023) της μελέτης με κατευθυντήριες οδηγίες(ΠΕΚΠ) στο Υπουργείο Υγείας, στην Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως κεντρικός πυλώνας πρόληψης και ολιστικής φροντίδας.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν ως ζωτικής σημασίας οι εμβολιασμοί για ευάλωτες ομάδες αλλά και η συνεργασία Πολιτείας και συλλόγων ασθενών για την αλλαγή κουλτούρας πρόληψης και οι δράσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Με τη συνεργασία φορέων, την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, την προαγωγή κουλτούρας πρόληψης, την επένδυση στη νέα γενιά για βιώσιμες αλλαγές και την εξέλιξη της έρευνας, διαφαίνεται ένα μέλλον με έγκαιρη διάγνωση, προσβάσιμες θεραπείες και εξειδικευμένη φροντίδα για όλους.

Διαγνωστική διαδικασία & Έλεγχος βιοδεικτών

Η νέα, 9η έκδοση του συστήματος σταδιοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα, (2025), αναμένεται να ενισχύσει την πρόγνωση και να προσφέρει περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.

Επισημάνθηκε ο καθοριστικός ρόλος των βρογχοσκοπικών διαδικασιών και της τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση και στη βελτίωση της ακρίβειας των βιοψιών.

Ο μοριακός έλεγχος αναδείχθηκε ως βασικό εργαλείο της εξατομικευμένης θεραπείας και της νέας εποχής στην ογκολογία, με επιτακτική την ανάγκη αποζημίωσης των βιοδεικτών από την Πολιτεία.

Τονίστηκε η ανάγκη ύπαρξης μιας ενοποιημένης βάσης δεδομένων για την αξιόπιστη ερμηνεία των αποτελεσμάτων μαζικής παράλληλης αλληλούχισης (NGS), ενώ η εφαρμογή του Μοριακού Ογκολογικού Συμβουλίου κρίθηκε απαραίτητη για τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες.

Η συνεργασία και η καινοτομία χαρακτηρίστηκαν βασικοί πυλώνες της ολιστικής αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα. Ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας εμφανίστηκε σημαντικός με επενδύσεις στην πρόληψη, την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και με συνεργασίες για την ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών.

Διαχείριση καρκίνου του πνεύμονα

Η  σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία και εξατομικευμένες θεραπείες, με έμφαση στη χρήση μοριακών βιοδεικτών και καινοτόμων προσεγγίσεων όπως η ανοσοθεραπεία, τόσο στην πρώιμη όσο και στη μεταστατική νόσο.

Η αναδιάρθρωση του Ογκολογικού Συμβουλίου χαρακτηρίστηκε  αναγκαία, καθώς βελτιώνεται η διάγνωση και η θεραπεία με ταυτόχρονα οικονομικά οφέλη στο σύστημα υγείας.

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στη θωρακοχειρουργική και την ακτινοθεραπεία με τη χρήση της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής να προσφέρει νέες θεραπευτικές επιλογές, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου η χειρουργική επέμβαση δεν είναι εφικτή.

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ενεργή συμμετοχή του ασθενούς στη θεραπευτική διαδικασία, με τους φροντιστές να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξή τους.

Αναγνωρίστηκε η ανάγκη για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών και τη βελτίωση των ιατρικών υποδομών, ενώ τονίστηκε ότι η Πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τη χρηματοδότηση και να βελτιώσει τις πολιτικές σχετικά με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και τα κριτήρια για την καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη.

Παρουσιάστηκαν τα νεότερα δεδομένα για τη μετάλλαξη ALK που αφορούν ένα μικρό ποσοστό ασθενών, αλλά έχουν οδηγήσει σε σημαντικές προόδους χάρη στους αναστολείς ALK τρίτης γενιάς, ενώ βελτιωμένη εμφανίζεται η πρόγνωση των ασθενών με μεταλλάξεις EGFR.

Στο πεδίο των πιο σπάνιων βιοδεικτών όπως ROS1, NTRK, RET, BRAF, KRAS και HER2, τονίστηκε η σημασία της χρήσης στοχευμένης θεραπείας στην πρώτη γραμμή, επισημαίνοντας τα ενθαρρυντικά ποσοστά ανταπόκρισης των εγκεκριμένων μορίων και την αναγκαιότητα συμμετοχής των ασθενών σε κλινικές μελέτες για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Η αξία των κλινικών μελετών

Η αξία των κλινικών μελετών στην ογκολογία κρίθηκε καθοριστική για την πρόοδο της επιστήμης και της θεραπείας και τη δωρεάν πρόσβαση στην καινοτομία.

Ως προκλήσεις αναφέρθηκαν ο περιορισμένος αριθμός κλινικών μελετών που διεξάγονται στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες, η δυσκολία στρατολόγησης ασθενών, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και φόβου, οι ανισότητες πρόσβασης στις κλινικές μελέτες και η ανεπαρκής χρηματοδότηση της κλινικής έρευνας στην Ελλάδα.

Με θετικό πρόσημο παρουσιάστηκε ο νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της συνεργασίας στον τομέα των κλινικών μελετών.

Σημαντική εμφανίστηκε η συμβολή της φαρμακευτικής βιομηχανίας στις κλινικές μελέτες, με επενδύσεις που καλύπτουν το 60% της παγκόσμιας δαπάνης για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Συμπερασματικά, τονίστηκε η ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη και συνεργασία στον τομέα των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών στις  νέες θεραπείες και την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της ογκολογίας.

Ολιστική φροντίδα

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα απαιτεί ολιστική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Ο πόνος, αναγνωρισμένος πλέον ως ανεξάρτητη νόσος, επιβάλλει την έγκαιρη και οργανωμένη ένταξη της ανακουφιστικής και παρηγορικής φροντίδας στο σύστημα υγείας. Ωστόσο, στην Ελλάδα παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση με τα κενά να καλύπτονται κυρίως από συλλόγους και οργανώσεις, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη πολιτικής βούλησης για δράση.

Η διεπιστημονική προσέγγιση και το μοντέλο Patient-driven care, αναδείχθηκαν ως η επιτομή της ολιστικής φροντίδας. Υπογραμμίστηκε η σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας των ασθενών.

Η εκπαίδευση στην ολοκληρωμένη ογκολογική φροντίδα, η ενσωμάτωση εναλλακτικών θεραπειών και η εφαρμογή της ιατρικής τρόπου ζωής, με σωστή διατροφή και άσκηση κρίθηκαν απαραίτητα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Τέλος, επισημάνθηκε η σημασία της ευαισθητοποίησης απέναντι στις ενοχές και το στίγμα που δημιουργεί ο καρκίνος του πνεύμονα  και της κοινωνικής και επιστημονικής κινητοποίησης για την ουσιαστική φροντίδα των ανθρώπων που νοσούν.

Κοινή γραμμή φαρμακοβιομηχανίας

Οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής βιομηχανίας τόνισαν την ανάγκη εστίασης στην ποιότητα ζωής των ασθενών, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για το δυσμενές περιβάλλον της Ελλάδας αναφορικά με την ισότιμη πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες. Υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας φαρμακοβιομηχανίας και εμπλεκόμενων φορέων, τόσο για την υποστήριξη κλινικών μελετών όσο και για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Αναγνωρίστηκε η σημαντική συμβολή του φαρμακευτικού κλάδου με προτάσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Τέλος, ο κλάδος εστίασε στην ανάγκη εκπόνησης εθνικού σχεδίου δράσης για την ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου, προς όφελος των ασθενών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαβήτης τύπου 1: Εξετάζονται οι ενέσεις απώλειας βάρους
Οδοντικό άγχος: Τι είναι και πώς να το ξεπεράσετε
Άδ. Γεωργιάδης: Ο απολογισμός για τον πρώτο χρόνο στο υπουργείο Υγείας