Η Μαρία, εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών, γυρίζει κουρασμένη από τη δουλειά της το απόγευμα και παράλληλα με τους υπόκωφους ήχους του στομάχου που της υπενθυμίζουν ότι πρέπει να φάει, νιώθει και την έγερση του μητρικού της ενστίκτου καλώντας την να νοιαστεί για το φαγητό των παιδιών.

Όμως, η ημέρα της στη δουλειά ήταν ιδιαίτερα κουραστική και νιώθει ανέτοιμη ψυχολογικά να μαγειρέψει. Φυσιολογικώς προκύπτουσα λοιπόν η ερώτηση 'παιδιά τι πίτσα να παραγγείλουμε;' Και η συνέχεια γνωστή.

Μόλις φτάσουν οι παραπάνω από όσες χρειάζονται οικογενειακές πίτσες, υποκύπτουν όλοι στην ακαταμάχητη έλξη της πιτσοφαγίας.

Τα παραλέμε; Καθόλου, μάλλον κανόνας τείνει να γίνει η παραπάνω κατάσταση, καθώς ο τρόπος ζωής στις μεγαλοπούλεις πέραν των πολλών αρνητικών έχει κι αυτό: 'Ο ελεύθερος χρόνος των εργαζόμενων γονιών είναι ελάχιστος και συνεπώς οι παραγγελίες τείνουν να γίνουν καθημερινή πραγματικότητα'.

Πρόσφατη έρευνα του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων έδειξε ότι το 28% των παχύσαρκων παραγγέλνει περισσότερες από 4 φορές την εβδομάδα έτοιμο φαγητό, ενώ μεταξύ ατόμων με φυσιολογικό βάρος το ποσοστό περιορίζεται στο 6%.

Μάλιστα, η συνήθεια των παραγγελιών είναι στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη στην Αθήνα από ότι στην Ελληνική Περιφέρεια (2,35 γεύματα/βδομάδα στην Αθήνα έναντι 1,95 στην περιφέρεια).

Εύλογα προκύπτει η ερώτηση: είναι τόσο κακό να παραγγέλνουμε από έξω όταν ο χρόνος είναι τόσο πολύτιμος;
Η απάντηση δυστυχώς είναι ναι, γιατί οι εταιρείες παρασκευής έτοιμου φαγητού θα πρέπει με μικρό κόστος να φτιάξουν ένα νόστιμο προϊόν.

Λίγο βαθύτερη διαιτολογική ερμηνεία μας οδηγεί σε δύο συστατικά: λίπος και αλάτι. Με άλλα λόγια, έχουμε ένα προϊόν που δεν έχει τόσα θρεπτικά συστατικά και παράλληλα είναι και πολύ νόστιμο, καθώς είναι πλούσιο σε λίπος και, συνεπώς, σε θερμίδες.

Ένα απλό παράδειγμα: ένα κομμάτι παραγγελθείσης πίτσας έχει περίπου 500 θερμίδες, ενώ αν φτιάξουμε το ίδιο κομμάτι με δικά μας υλικά δεν θα ξεπεράσει τις 300 θερμίδες. Ο χρόνος, από την άλλη πλευρά είναι το άλλοθί μας. Δεν θα μας πάρει πάνω από 15-20 λεπτά να φτιάξουμε μία μακαρονάδα με αγνά υλικά (σάλτσα ντομάτας, ελαιόλαδο, πιπεριά, τυρί κα), όσος δηλαδή χρόνος χρειάζεται (ίσως και λιγότερος) για να έρθει και η παραγγελία μας.

Και φυσικά, όσον αφορά τη θρεπτική αξία, ούτε συζήτηση. Οι ετοιμοπαράδοτες μακαρονάδες καίγονται στο βούτυρο, περιέχουν τυριά, κρέμες γάλακτος και, γενικότερα, σάλτσες που είναι πλούσιες σε λίπος και μάλιστα κορεσμένο, σε αντίθεση με τη σπιτική μακαρονάδα που μπορούμε να τη φτιάξουμε αγνά και γρήγορα.

Μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:

  • Ξεκίνησε να μαγειρεύεις. Αναλογίσου τα οφέλη για την υγεία σου και βάλε το προτεραιότητα στην καθημερινή σου ζωή.
  • Προετοίμασε τον εαυτό σου ότι θα μαγειρέψεις όσο βρίσκεσαι στη δουλειά σου. Ιδιαίτερα στο δρόμο του γυρισμού, σκέψου ότι θα κάνεις κάτι δημιουργικό και χρησιμοποίησέ το ως διέξοδο χαλάρωσης.
  • Οργανώσου και ψώνισε από το σούπερ μάρκετ υλικά. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου και πειραματίσου μόνη με νέες συνταγές που σου ταιριάζουν στη γεύση. Να θυμάσαι, το μαγείρεμα είναι φαντασία και τρόπος έκφρασης της δημιουργικότητας και της έμπνευσής σου.
  • Φύτεψε στον κήπο σου ή ακόμα και στη βεράντα σου ντομάτες, αγγουράκια, πιπεριές και άλλα λαχανικά και φτιάξε τα δικά σου αγνά προϊόντα χωρίς να νοιάζεσαι για χημικά, ορμόνες και μόλυνση. Η ικανοποίηση της δικής σου σοδειάς δεν ανταλλάσσεται εύκολα. Χρησιμοποίησε τα προϊόντα σου για το μαγείρεμά σου.
  • Κάλεσε τους φίλους σου για φαγητό και ετοίμασε κάτι εύκολο. Μια απλή συνταγή να είσαι σίγουρη ότι θα τους εντυπωσιάσει.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκυμοσύνη: Εντοπίστηκε γονίδιο που συμβάλλει στην αποβολή 
Τι μπορεί να δείξει το βάδισμα για την υγεία μου
Γυναίκες Φαρμακοποιοί: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ισορροπία ζωής-εργασίας