‘Καλύτερα να είσαι παχύς, αλλά σε φόρμα, παρά λεπτός και τεμπέλης’. Τη βασική αυτή θεωρία εξέφρασε ο Αμερικανός καθηγητής Steven Blair, μιλώντας στο 3ο Βαλκανικό Συνέδριο Παχυσαρκίας και το 8ο Μακεδονικό Συνέδριο Διαιτολογίας και Διατροφής .

Ειδικός στον τομέα της παχυσαρκίας και καθηγητής στο τμήμα Exercise Science and Epidemiology/Biostatistics του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, ο δρ. Blair παρουσίασε τη διάσημη θεωρία του ‘Better to be Fit & Fat vs.

Thin & Lazy’. Τόνισε, δε, το υψηλό ρίσκο που ενέχει η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και τη σχέση της με το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Ο δρ. Blair γκρεμίζει την ευρέως διαδομένη αντίληψη ότι το σωματικό βάρος, από μόνο του, αποτελεί ακριβές μέσο μέτρησης της κατάστασης της υγείας, σημειώνοντας ότι ο καίριος παράγοντας της σωματικής δραστηριότητας έχει υποτιμηθεί στις σχετικές έρευνες.

Η άσκηση αποτελεί αποφασιστικό στοιχείο στη διαμόρφωση του σωματικού βάρους, στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ‘μόνο επειδή κάποιος είναι αδύνατος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιής.

Σε παχύσαρκα άτομα που ασκούνται, καταγράφονται μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας, έως και 50%, σε σύγκριση με εκείνα που είναι αδύνατα, αλλά δεν ασκούνται. Υπάρχει μια λανθασμένη εμμονή με το βάρος και την απώλειά του.

Η καλή φυσική κατάσταση είναι το κλειδί’.

Τα βασικά αποτελέσματα της έρευνας του δρ. Blair περιλαμβάνουν τα εξής σημεία:

Tα ποσοστά θνησιμότητας των ανδρών και γυναικών που είναι αδύνατοι, αλλά σε κακή φυσική κατάσταση, είναι διπλάσια από αυτά των παχύσαρκων ατόμων που ασκούνται.

Τα ποσοστά θνησιμότητας των ανθρώπων που δεν ασκούνται, ανεξάρτητα από τον σωματότυπό τους, είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά των ανθρώπων που ασκούνται.

Η καλή σωματική κατάσταση αποτελεί ασπίδα ενάντια σε φαινόμενα πρώιμης θνησιμότητας.

Ο καθηγητής προτείνει στους γιατρούς να επενδύουν περισσότερο χρόνο στο να μιλούν στους ασθενείς τους για τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και στην υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής:

‘Στις περιπτώσεις των υπέρβαρων ασθενών, είναι σημαντικό η παχυσαρκία να αντιμετωπίζεται ως μια χρόνια κατάσταση που απαιτεί μακροπρόθεσμο χειρισμό. Οι γιατροί δε στέλνουν έναν ασθενή με υπέρταση σπίτι του με ένα κουτί φάρμακα, περιμένοντας ότι το πρόβλημα της υψηλής πίεσης θα θεραπευθεί οριστικά.

Παρομοίως, είναι αφελές να πιστεύουμε ότι αν στείλουμε έναν υπέρβαρο ασθενή σπίτι με μία συμβουλή να χάσει βάρος, το πρόβλημα θα λυθεί’.

Οι συστάσεις του για έναν υγιή τρόπο ζωής, είναι οι εξής:

  • Δώστε βάρος στις καλές συνήθειες, ασχέτως με το βάρος που βλέπετε στη ζυγαριά.
  • Βάλτε στο πρόγραμμά σας τουλάχιστον 30 λεπτά περπάτημα ή jogging την ημέρα. Αν είστε πολύ απασχολημένοι σπάστε τη μισή ώρα σε 3 δεκάλεπτα περπάτημα την ημέρα.
  • Δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές, μόνο κακή και καλή διατροφή.
  • Απολαμβάνετε όλες τις τροφές, αλλά με μέτρο.
  • Προσπαθήστε να διαχειριστείτε το άγχος σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα νευρικά ξεσπάσματα παιδιών προσχολικής ηλικίας πιθανός προάγγελος ΔΕΠΥ [μελέτη]
"Ομίχλη του εγκεφάλου" στη long COVID: Πώς συνδέεται με τους πνεύμονες [μελέτη]
Π. Μαρινάκης: Με τα απογευματινά χειρουργεία αποδεικνύεται η κοινωνική κυβερνητική πολιτική