Η συγκεκριμένη σούπα είναι ένα πλήρες γεύμα που προσφέρει ισορροπία σε θρεπτικά συστατικά και αξιόλογη ποσότητα ενέργειας. Μπορεί να καταναλωθεί ως κύριο γεύμα με μια σαλάτα, προσδίδοντας στο διαιτολόγιό μας ιδιαίτερη θρεπτική αξία.
Υλικά (6 μερίδες)
- ¾ φλ. ελαιόλαδο
- ½ κιλό φιλέτο μοσχάρι
- ½ κιλό στήθος κοτόπουλο
- 1 κρεμμύδι
- 1 μεγάλη πατάτα
- 1 κολοκυθάκι
- 250 γρ. ρεβίθια
- Aλάτι, πιπέρι
- 2 κ.σ. δυόσμο
- 6 φλιτζάνια νερό
- ½ φλ. λεπτές χυλοπίτες
- ½ φλ. αρακά
- 1 κονσέρβα πελτέ τομάτας
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, κόβουμε σε κύβους και τσιγαρίζουμε το κρέας και το κοτόπουλο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τις πατάτες και το κολοκυθάκι και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό και μέσα εκεί τα ρεβύθια, αλάτι και πιπέρι.
Τα αφήνουμε τα πάρουν μια βράση, ρίχνουμε τον δυόσμο, τα ανακατεύουμε και σε χαμηλή φωτιά τα σιγοβράζουμε για ένα 20 λεπτο. Ρίχνουμε τις χυλοπίτες και τον αρακά και τα αφήνουμε να βράσουν λίγο ακόμη. Τελευταίο προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ.
Τα βράζουμε όλα μαζί για άλλο ένα τέταρτο.
Θρεπτική αξία (μιας μερίδας)
Ενέργεια (kcal): 424
Πρωτείνη (γρ.): 22
Λίπος (γρ): 20
Υδατάνθρακες (γρ): 39
Διατροφικό Σχόλιο
H σούπα από την Αλγερία περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών. Αυτός είναι και ο λόγος που τέτοιες σούπες υπάρχουν λίγο πολύ σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Σημαντική είναι και εδώ η ισορροπία θρεπτικών συστατικών υδατανθράκων-πρωτεϊνών-λιπών, ενώ το ότι διατηρεί μεγάλο μέρος των υδατοδιαλυτών συστατικών των τροφών που με άλλο τρόπο μαγειρέματος θα χανόταν είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα.
Συγκεκριμένα, στη συνταγή μας οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β2 και Β6 του μοσχαρίσιου κρέατος, η Β1 της πατάτας του αρακά και των ρεβιθιών, καθώς και οι πολυφαινόλες του κρεμμυδιού διατηρούνται στον ζωμό της σούπας. Έτσι προσλαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά των τροφών.
Τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσεται μεγάλο ενδιαφέρον για την δράση ουσιών που ονομάζονται αντιοξειδωτικές, καθώς φαίνεται να μας προστατεύουν από διάφορα νοσήματα τις εποχής, όπως καρδιαγγειακά, καρκίνο, σάκχαρο κα. Εδώ ανήκει η κουερσιτίνη που βρίσκεται στο κρεμμύδι και είναι υπεύθυνη για το χρώμα του, η οποία με τη συνδρομή άλλων βιταμινών και στοιχείων που συνυπάρχουν στα λαχανικά και τα όσπρια φαίνεται πως εμποδίζουν την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας ταυτόχρονα το σώμα μας από διάφορες παθήσεις.
Παράλληλα η σούπα συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μας. Η αντιμικροβιακή δράση του κρεμμυδιού σε συνδυασμό με την περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C (πατάτα, κρεμμύδι, ντομάτα) τονώνουν τον οργανισμό μας, προφυλάσσοντάς τον από τη δράση ιών και βακτηρίων.
Η σούπα αποτελεί σίγουρα πολύ καλή λύση τον χειμώνα καθώς τα θρεπτικά συστατικά της μας προφυλάσσουν από ιώσεις και κρυολογήματα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρώτη και μοναδική θεραπεία για τον HIV μακράς δράσης, για εφήβους στην Ευρώπη
Σχολείο της Κατερίνης δώρισε δύο αναπηρικά αμαξίδια στο νοσοκομείο της πόλης
Πράσινο φως για το mirikizumab για τη θεραπεία ενηλίκων με μέτρια έως σοβαρή ενεργό νόσο του Crohn