Απόψεις - Σχόλια

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2008, 17:02

Προβληματισμός από το Καρδιολογικό Συνέδριο

Το Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο τελείωσε. Η Ευρώπη με αγωνία περιμένει να ακούσει κάτι νέο, κυρίως για τη θεραπεία της νόσου μάστιγας που σκοτώνει το μισό πληθυσμό κάθε Ευρωπαϊκής χώρας.

Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2008, 15:37

Εφημερίες...

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο εφημεριακό, ο Δρ. Μιχαήλ Μιχαήλ, καταθέτει ως νομικός τις ακόλουθες σκέψεις-παρατηρήσεις.

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008, 17:11

Η περιπέτεια της μεταμόσχευσης

Σε όλον το κόσμο μόλις το 1/10 των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση καρδιάς καταφέρνουν τελικά να μεταμοσχευθούν. Η πρώτη χώρα σε μεταμοσχεύσεις καρδιάς είναι οι ΗΠΑ με 2.500-3.000 μεταμοσχεύσεις το χρόνο, ενώ άλλοι 5.000 περίπου ασθενείς με τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας αναμένουν στη λίστα προς μεταμόσχευση.

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008, 16:22

H τυραννία της υγείας: Πιστοποιητικά για εγγραφή στο δημοτικό

Μια απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί στον τόπο μας τελευταία όσον αφορά την απαίτηση σε εξειδικευμένα πιστοποιητικά υγείας των δημόσιων σχολείων, προκειμένου να εγγράψουν παιδιά στην Α΄δημοτικού.

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2008, 16:49

Ανάγκη για άμεση απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους

Η Ελλάδα υποχώρησε από την 3η θέση που βρισκόταν όσον αφορά την επιβίωση του πληθυσμού της στην 11η θέση. Αυτό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οφείλεται κυρίως στο ότι εξακολουθεί να έχει τα πρωτεία στο ποσοστό του πληθυσμού της που καπνίζει.

Τρίτη, 20 Μαΐου 2008, 13:25

Αδιαφορία, με κόστος ανθρώπινες ζωές

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, 1.500 περίπου άνθρωποι κάθε χρόνο στην Αθήνα δεν φθάνουν στο νοσοκομείο γιατί μέσα σε λίγα λεπτά χάνονται μετά από ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Τετάρτη, 14 Μαΐου 2008, 19:07

Το μεροκάματο...του τρόμου

Η καινούργια ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία θα εξαναγκάσει αργά ή γρήγορα και την ελληνική πολιτεία να προσαρμοσθεί στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία μας μεταφέρει ένα πολύ ουσιαστικό μήνυμα: ότι το ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών μαζί με τις εφημερίες δεν πρέπει να υπερβαίνει το 48ωρο σε εβδομαδιαία βάση.

Δευτέρα, 12 Μαΐου 2008, 14:06

Να τολμήσουμε

Tο ερώτημα είναι πώς και γιατί οι νοσοκομειακοί γιατροί ανέχονται τόσα χρόνια τέτοια εργασιακή και μισθολογική αθλιότητα; Γιατί εξαγοράζονται τόσο φθηνά; Τι προτίθενται να κάνουν τώρα που έγινε απολύτως κατανοητό ότι η σύνθλιψή τους σε ασύδοτα ωράρια έναντι ψιχίων είναι όχι μόνο δουλοκτητική, αλλά και παράνομη;

Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008, 13:16

Εθνικό ‘έγκλημα’ η περιθωριοποίηση της πρόληψης

Πριν από οκτώ περίπου χρόνια είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο ‘Η μαύρη τρύπα της πρόληψης’. Το άρθρο ξεκινούσε με τη διαπίστωση ότι ‘το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει διαπραχθεί σε βάρος της υγείας του ελληνικού λαού τις τελευταίες δεκαετίες είναι η καταδίκη της πρόληψης στο περιθώριο της πολιτικής υγείας’.

Τρίτη, 15 Απριλίου 2008, 17:37

Ντόπινγκ: πού πήγε το αρχαίο πνεύμα;

Το ντόπινγκ ξανά στην επικαιρότητα. Δεν πέρασαν καλά-καλά τέσσερα χρόνια, από τότε που δύο ολυμπιονίκες μας αποκλείσθηκαν από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, καθώς δεν ήταν δυνατόν να ανευρεθούν και να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ.