Του Δημήτρη Κρεμαστινού*

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία η οποία σημειωτέον είναι αμιγώς επιστημονική εταιρεία, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μία κοινωνική εκστρατεία με την ελπίδα ότι θα βρει ανταπόκριση από την πολιτεία σε ένα θέμα που αφορά τη ζωή των κατοίκων κάθε μεγάλης πόλης και φυσικά πρώτης και καλλίτερης της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, 1.500 περίπου άνθρωποι κάθε χρόνο στην Αθήνα δεν φθάνουν στο νοσοκομείο γιατί μέσα σε λίγα λεπτά χάνονται μετά από ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Χάνονται γιατί γίνεται ένα ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα στην καρδιά, το οποίο κατά κανόνα είναι πλήρως αναστρέψιμο, εάν υπάρχει συντονισμένη Ιατρική βοήθεια.

Εκτός από αυτούς που χάνονται, υπάρχουν ακόμα και οι πιο άτυχοι. Αυτοί που τους μεταφέρουν τα ασθενοφόρα και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους παθαίνουν αυτό το περίφημο ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα, το οποίο λόγω ανεπάρκειας εξειδικευμένου προσωπικού μπορεί να αντιμετωπισθεί και αντιμετωπίζεται μόνον όταν φθάσει το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Έχουν, ωστόσο, χαθεί τα πρώτα κρίσιμα τρία λεπτά.

Έτσι, η καρδιά κατά κανόνα επανέρχεται σε πλήρη λειτουργία ο άρρωστος, όμως, λόγω καταστροφής του εγκεφάλου του, παθαίνει βαρεία εγκεφαλική βλάβη, με αποτέλεσμα να παραμένει διασωληνωμένος μέσα στην εντατική μονάδα ή στην καλλίτερη περίπτωση, που δεν ξέρω αν είναι η καλλίτερη, να γυρίσει στο σπίτι του εγκεφαλικά ανάπηρος.

Αυτό που χρειάζεται είναι η ανάπτυξη δικτύου κινητών μονάδων (μοτοσικλετών) και ασθενοφόρων χωροταξικά και συντονισμένα σ’ όλη την Αθήνα.

Η δαπάνη για τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού των ασθενοφόρων είναι αστεία. Η προμήθεια περισσοτέρων κινητών μονάδων παροχής των πρώτων βοηθειών (μοτοσικλέτες μονάδες) μηδαμινή.

Τι συμβαίνει; Συμβαίνει δυστυχώς ότι συμβαίνει με όλα τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας μας. Στην πράξη η διοίκηση απαντά σχεδόν αυτόματα μόνον όταν κάποιος καταφέρει το πρόβλημα που αναδεικνύει να γίνει πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ή γενικότερα να απασχολήσει σοβαρά τα μέσα ενημέρωσης.

Για το θέμα αυτό έχουν γίνει παραστάσεις στο υπουργείο Υγείας. Έχουν γίνει ερωτήσεις από κόμματα και βουλευτές στην Βουλή. Με μεμονωμένες περιπτώσεις έχει ασχοληθεί και η δικαιοσύνη. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που καθημερινά βλέπουμε.

Πράγματι τα συμβαίνοντα είναι κωμικοτραγικά. Εάν είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς ότι αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η διοίκηση πραγματικά είναι αδρανοποιημένη για ένα τόσο σοβαρό θέμα και οι πολίτες να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα από τις πολυθρόνες τους μέσω της τηλεόρασης.

Εν τούτοις η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ελπίζει ότι θα ευαισθητοποιήσει αυτούς που κανονίζουν την προτεραιότητα των θεμάτων, δηλαδή τα μέσα ενημέρωσης για να επιλυθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα που απειλεί την ίδια τη ζωή.

Δυστυχώς, είναι αναμφισβήτητο ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μέσα σε μία μέρα, αρκεί να το υιοθετήσει και να το προβάλλει κάθε μέρα και επίμονα μία πρωϊνή εκπομπή της τηλεόρασης. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα συμβεί. Γιατί η πολιτεία μας φαίνεται πως έτσι μόνον ξυπνά.

Είναι ναρκωμένη.


* Καθηγητή Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές