Οι επιζώντες παιδικού καρκίνου έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιοπάθειας στη νεαρή ενήλικο ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα ευρήματα προήλθαν από ανάλυση στοιχείων 14.358 επιζησάντων από καρκίνο, πενταετούς επιβίωσης, που διαγνώστηκαν πριν την ηλικία των 21 ετών και 3.899 αδερφών καρκινοπαθών.

Στα είδη καρκίνου περιλαμβάνονταν η λευχαιμία, ο καρκίνος του εγκεφάλου, το λέμφωμα Hodgkin, το λέμφωμα μη Hodgkin, ο καρκίνος του νεφρού, το νευροβλάστωμα, το καρκίνο μαλακού ιστού και ο καρκίνος των οστών.

Στην έρευνα φάνηκε ότι οι νέοι ενήλικες επιζώντες των παιδικών καρκίνων είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή, καρδιακή φλεγμονή και ανωμαλίες καρδιακών βαλβίδων μέχρι 30 χρόνια μετά την αγωγή για καρκίνο.

Ανακάλυψαν επίσης ότι ο κίνδυνος συνδεόταν με χαμηλότερη έκθεση σε χημειοθεραπεία και ραδιοθεραπεία σε σχέση με αυτό που εκτιμούσαν οι επιστήμονες μέχρι τώρα.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι νέοι ενήλικες που επιβιώνουν από παιδικό ή εφηβικό καρκίνο αντιμετωπίζουν κίνδυνο θνησιμότητας-πρώιμα-από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Daniel Mulrooney, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα δήλωσε ότι τέτοιοι ασθενείς χρειάζονται συνεχιζόμενη παρακολούθηση, ιδιαίτερα όταν πλησιάζουν στην ηλικία όπου εμφανίζονται συχνότερα οι καρδιαγγγειακές νόσοι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι ασχολούνται με την περίθαλψη ασθενών που επέζησαν από παιδικό καρκίνο θα πρέπει να γνωρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια που αντιμετωπίζουν.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ''BMJ.'

Πηγές:
'BMJ.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού