Ο Π.Ο.Υ υπερασπίστηκε το χειρισμό που έκανε πέρσι όσον αφορά την πανδημία νέας γρίπης, μετά τις αμφιβολίες του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τη δράση του.
Πολλές χώρες έσπευσαν να παραγγείλλουν χιλιάδες δόσεις εμβολίων όταν κηρύχτηκε η πανδημία τον Ιούνιο, αλλά ο ιός αποδείχτηκε σχετικά ελαφράς μορφής.
Οι σχέσεις του Π.Ο.Υ με τις φαρμακοβιομηχανίες εξετάστηκαν σε ακρόαση ενώπιον της επιτροπής Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ειδικός για τη γρίπη, του Π.Ο.Υ, αρνήθηκε ότι υπήρξε επιρροή από τις φαρμακοβιομηχανίες.
Ο Keiji Fukuda του Π.Ο.Υ, δήλωσε στην ακρόαση στο Στρασβούργο ότι ξεκαθαρίζει πως οι πολιτικές και η αντίδραση που προτάθηκαν και ελήφθησαν από τον Π.Ο.Υ δεν επηρεάστηκαν από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Όταν κηρύχτηκε πανδημία τον Ιούνιο οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες άλλαξαν τις προτεραιότητες στον κλάδο υγείας για να μπορούν να περιθάλψουν χιλιάδες πιθανούς ασθενείς συμπεριλαμβανομένων των δαπανών εκατομμυρίων ευρώ σε εμβόλια για τον H1N1.
Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπέγραψαν συμβόλαια με φαρμακοβιομηχανίες για την αγορά εμβολίων. Έχει γίνει σαφές ότι αν και 14.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει παγκοσμίως από τον ιό Η1Ν1 και εκατομμύρια έχουν προσβληθεί πρόκειται για ελαφρά γρίπη με χαμηλότερη θνησιμότητα από την εποχική.
Κατηγορίες στον Π.Ο.Υ από πολιτικούς και Μ.Μ.Ε σχετικά με σχέσεις του με φαρμακοβιομηχανίες οδήγησαν σε εσωτερική επανεξέταση στον Οργανισμό και τσην ακρόαση ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο Dr Fukuda απέρριψε συγκρίσεις μεταξύ της εποχικής και της νέας γρίπης περιγράφοντάς τες σαν σύγκριση μεταξύ μήλων και πορτοκαλιών.
Όπως δήλωσε, τα στοιχεία εποχικής γρίπης βασίστηκαν σε στατιστικά μοντέλα, ενώ κάθε θάνατος λόγω νέας γρίπης έχει επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.
Ανέφερε ότι η αντίδραση του Π.Ο.Υ δεν ήταν τέλεια αλλά συμβουλεύτηκαν τη γνώμη ειδικών-συμπεριλαμβανομένων του ιδιωτικού τομέα- και υπήρχαν εγγυήσεις ώστε να προληφθούν συγκρούσεις ενδιαφερόντων.
Ο Dr Fukuda δήλωσε ότι δεν έχουν καμία αυταπάτη πως η αντίδραση αυτή ήταν η τέλεια αντίδραση.
Πρόσθεσε ότι δεν περιμένουν να αναπτυχθεί η εξάπλωση αυτών των παγκόσμιων ιών και να δουν πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να λάβουν προληπτικά μέτρα. Αν πετύχουν, κανείς δεν θα πεθάνει και κανείς δεν θα παρατηρήσει κάτι.
Δήλωσε επιπλέον ότι αισθάνθηκαν ότι έπρεπε να κινηθούν γρήγορα και πως σκοπός τους είναι να προσπαθήσουν να δώσουν οδηγίες και να μειώσουν το κακό.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πέθανε ο καθηγητής Ιατρικής και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Σπυρίδων Μουλόπουλος
Προϋπολογισμός ΕΟΠΥΥ: Στα 692,1 εκατ. το clawback και το rebate φαρμάκων το 2025
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Σιάσος επισκέφθηκε για ευχές τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία