Μια μητέρα έγινε η πρώτη στον κόσμο που γέννησε δεύτερο παιδί μετά από εγχείρηση μεταμόσχευσης ωοθήκης, αποκάλυψαν Δανοί γιατροί.

Τα δυο παιδιά είναι μεταξύ των 9 μόνο που γεννήθηκαν με τη μέθοδο κατά την οποία ιστός ωοθηκών αφαιρείται, ψύχεται και μεταμοσχεύεται. Η μητέρα έχασε τη γονιμότητά της λόγω αγωγής για καρκίνο.
Ειδικοί δηλώνουν ότι η μέθοδος θα μπορούσε να βοηθήσει άλλες γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία που μπορεί να βλάψει τις ωοθήκες τους.

Η πρώτη κόρη, που γεννήθηκε το 2007, συνελήφθη με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά η δεύτερη, που γεννήθηκε το 2008, συνελήφθη με τον φυσιολογικό τρόπο.

Η 32χρονη μητέρα δήλωσε ότι αποτέλεσε έκπληξη για εκείνη η δεύτερη εγκυμοσύνη, καθώς θεωρούσε ότι θα χρειαστεί να καταφύγει και πάλι σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ο γιατρός της, Claus Yding Andersen, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που μια γυναίκα είχε δυο παιδιά από διαφορετικές εγκυμοσύνες ως αποτέλεσμα μεταμόσχευσης ιστού ωοθηκών. Πρόσθεσε ότι ο ιστός εξακολουθούσε να λειτουργεί περισσότερο από 4 χρόνια μετά τη μεταμόσχευσή του στο σώμα της.

Περισσότερο μέρος ιστού παραμένει υπό ψύξη σε υγρό άζωτο και μπορεί ενδεχομένως να παραμείνει λειτουργικό για 40 χρόνια.

Το περιστατικό αναφέρεται στο περιοδικό ‘Human Reproduction’.

Πηγές:
‘Human Reproduction’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
22 θάνατοι ασθενών με CoViD - 8 διασωληνωμένοι