Παχύσαρκα παιδιά, ακόμα και στην ηλικία των 3 ετών, δείχνουν σημάδια μελλοντικής καρδιοπάθειας, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 16.000 παιδιά και εφήβους έδειξε ότι τα πιο παχύσαρκα είχαν σημάδια δείκτη φλεγμονής που μπορεί να προβλέψει μελλοντικές καρδιοπάθειες.

Ποσοστό 40% των παχύσαρκων παιδιών 3 έως 5 ετών εμφάνιζε αυξημένα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης σε σύγκριση με ποσοστό 17% των παιδιών με υγιές σωματικό βάρος, αναφέρει το περιοδικό ‘Pediatrics’.

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποδειχτεί σχέση με καρδιοπάθεια αργότερα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της βόρειας Καρολίνας και εξέτασε παιδιά ηλικίας ενός έως 17 ετών.

Γενικά, ποσοστό σχεδόν 70% είχαν υγιές σωματικό βάρος, 15% ήταν υπέρβαρα, 11% παχύσαρκα και 3,5% πολύ παχύσαρκα.

Στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας η αναλογία αυτών που ανήκαν στην ομάδα των πολύ παχύσαρκων με υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης αυξήθηκε ακόμα περισσότερο. Μέχρι την ηλικία 15 έως 17, ποσοστό 83% των πολύ παχύσαρκων παιδιών είχαν αυξημένο επίπεδο C -αντιδρώσας πρωτεΐνης σε σύγκριση με ποσοστό 18% των παιδιών με υγιές βάρος.



Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη βρίσκεται στο αίμα και υψηλά επίπεδα αποτελούν σημάδι φλεγμονής στον οργανισμό.

Επειδή η βλάβη που παρατηρείται στην καρδιοπάθεια προκαλείται από φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών, ο δείκτης CRP μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γενικός δείκτης για τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Σε ενήλικες, έρευνες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα με μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής προσβολής.



Οι ερευνητές επίσης ερεύνησαν για ακόμα δυο δείκτες φλεγμονής σε παχύσαρκα παιδιά και ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα ήταν υψηλότερα σε έναν, από την ηλικία των 6 και στον άλλον από την ηλικία των 9.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Asheley Cockrell Skinner, του UNC School of Medicine, δήλωσε ότι τα ευρήματα αποτελούν έκπληξη. Σημείωσε ότι διαπίστωσε πως υπάρχει σχέση μεταξύ του βάρους και των αυξημένων δεικτών φλεγμονής πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν.

Η ερευνήτρια, Dr Eliana Perrin, πρόσθεσε ότι στην έρευνα δεν κατέστη δυνατό να αποσαφηνιστεί αν πρώτα εμφανίζεται η φλεγμονή ή η παχυσαρκία αλλά μια θεωρία είναι ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε φλεγμονή που στη συνέχεια προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πρόσθεσε ότι χρειάζονται νέες έρευνες πριν αποσαφηνιστεί η πλήρης εφαρμογή των ευρημάτων. Ωστόσο η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι τα πολύ νέα, παχύσαρκα παιδιά ήδη εμφανίζουν περισσότερη φλεγμονή σε σχέση με παιδιά που δεν είναι παχύσαρκα, γεγονός ανησυχητικό.

Πηγές:
‘Pediatrics’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού