Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με πιο υγιεινές επιλογές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά το ένα πέμπτο, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Η μελέτη της Ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ ενισχύει τις αυξανόμενες ενδείξεις σχετικά με τα πολυακόρεστα λιπαρά που περιέχονται σε ορισμένα ψάρια και λάδια λαχανικών.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα ευρήματα από 8 προηγούμενες έρευνες, που αφορούσαν περισσότερους από 13.000 ανθρώπους.

Ειδικοί δήλωσαν ότι η μείωση των κορεσμένων λιπαρών που περιέχονται στο βούτυρο και το κρέας είναι ένα μέρος υγιεινής διατροφής. Συνιστάται οι ενήλικες να μην λαμβάνουν περισσότερο από 11% της ενέργειάς τους από κορεσμένα λιπαρά.

Αυτό οφείλεται στο ότι τα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης που φράσσουν τις αρτηρίες που οδηγούν στην καρδιά.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

Η ανάλυση υποδεικνύει ότι για κάθε 5% αύξηση στην κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών υπήρχε 10% πτώση του κινδύνου καρδιοπάθειας.

Η μέση αύξηση της πρόσληψης τέτοιων λιπαρών ήταν 10% οδηγώντας σε κατά ένα πέμπτο χαμηλότερο κίνδυνο σε περίοδο τεσσάρων ετών. Ο επικεφαλής της έρευνας, Dariush Mozaffarian, δήλωσε ότι πάντα υπάρχει κίνδυνος η μείωση των κορεσμένων λιπαρών να οδηγεί στην αντικατάσταση με άλλες κακές επιλογές, όπως τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται σε κατεργασμένες τροφές όπως τα μπισκότα και τα κέικ.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά θα ήταν προτεινόμενη επιλογή αντικατάστασης για κορεσμένα λιπαρά με σκοπό την καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού