Με τη χρήση ‘ηλεκτρονικής μύτης’ Ιταλοί ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν περισσότερα περιστατικά άσθματος σε σχέση με συμβατικά διαγνωστικά μέσα. Η ηλεκτρονική μύτη εντόπισε σχεδόν το 90% των ανθρώπων με άσθμα σε σύγκριση με περίπου 70% αυτών που διαγνώστηκαν επιτυχώς με τον συμβατικό τρόπο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Chest.’

Όταν συνδυάστηκε με άλλη εξέταση, τη FENO, η ηλεκτρονική μύτη είχε καλύτερο αποτέλεσμα στον εντοπισμό του άσθματος.

Ο Dr. Paolo Montuschi από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης δήλωσε ότι η ηλεκτρονική μύτη ξεχωρίζει ασθενείς με άσθμα και υγιείς και η επίδοσή του αυξάνεται όταν συνδυάζεται με την εξέταση FENO.

Η συσκευή δρα με τον εντοπισμό VOC στην εκπνοή. Τα VOC παράγουν ιδιαίτερη οσμή στον κάθε άνθρωπο και σε ανθρώπους με άσθμα εμφανίζεται συγκεκριμένη εικόνα. Η νέα έρευνα περιέλαβε 27 ανθρώπους με άσθμα και 24 υγιείς.

Κανένας από τους εθελοντές δεν είχε ιστορικό καπνίσματος. Όσοι εμφάνισαν άσθμα είχαν ιστορικό αλλεργιών και κανένας δεν είχε λάβει κορτικοστεροειδή για τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν την έναρξη την έρευνας.

Οι Ιταλοί ερευνητές θέλησαν να συγκρίνουν την ηλεκτρονική μύτη με άλλες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται συχνά για να διαπιστώσουν ποια εξέταση μπορούσε να διαγνώσει το άσθμα καλύτερα. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε 3 εξετάσεις.

Καθεμία είναι μη παρεμβατική και απαιτεί μόνο τη χρήση εκπνεόμενου αέρα.

Η ηλεκτρονική μύτη μπόρεσε να ξεχωρίσει σωστά υγιείς ανθρώπους από ανθρώπους με άσθμα στο 87,5% των περιπτώσεων. Το FENO μπόρεσε να εντοπίσει σωστά το άσθμα στο 79,2% των εθελοντών και η σπιρομέτρηση διέγνωσε ποσοστό 70,8% των ασθενών.

Όταν η ηλεκτρονική μύτη και η εξέταση FENO συνδυάστηκαν εντόπισαν σωστά σχεδόν το 96% των περιστατικών άσθματος.

Ο Leath δήλωσε ότι πρόκειται πιθανόν για σημαντικό όπλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εξέταση ή για τη διαπίστωση του αποτελέσματος των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Πηγές:
‘Chest.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών