Της Σοφίας Νέτα

Η υπέρταση, είναι ένας σημαντικός, αλλά αντιμετωπίσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή (CV) νόσο, την η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σήμερα πάνω απο ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο - ένας στους τέσσερις ενήλικες - πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση η οποία θέτει τον ασθενή σε σοβαρό κίνδυνο για νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, τύφλωση και πρόωρο θάνατο.

Τώρα κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα ο νέος και μοναδικός τριπλός συνδυασμός στην υπέρταση, το EXFORGE HCT, που περιέχει σε ένα δισκίο αμλοδιπίνη, βαλσαρτάνη και υδροχλωροθειαζίδη.
Εάν η υψηλή πίεση ελέγχεται σωστά, η συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων και η καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να μειωθούν σχεδόν κατά το ήμισυ, και οι καρδιακές προσβολές κατά 25%.

'Ομως, μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την υπέρταση, όπως οι πάσχοντες απο νεφρική νόσο. Επίσης, πάνω από το 80% των ατόμων με διαβήτη έχουν επίσης υψηλή πίεση και μπορεί να αναπτύξουν νεφρική νόσο αν η υπέρταση δεν ελεγχθεί επιτυχώς.

Παρά τις εκτεταμένες αποδείξεις για τις αρνητικές επιπτώσεις της ανεπαρκούς ελεγχόμενης αρτηριακής πίεσης και των πολυάριθμων σκευασμάτων που είναι διαθέσιμα σήμερα για τη θεραπεία της υπέρτασης, μόνο περίπου το ένα τρίτο των υπερτασικών ασθενών επιτυγχάνει τη ρύθμιση της πίεσης.

Παρόλο που η αναγνώριση και ευαισθητοποίηση για την υπέρταση και τους κινδύνους της έχει αυξηθεί σε ορισμένες χώρες κατά την τελευταία δεκαετία, παραμένει ένα μεγάλο ποσοστό αδιάγνωστων και αρρύθμιστων ασθενών. Σε ασθενείς μεγάλου κινδύνου για τους οποίους η αρτηριακή πίεση-στόχος είναι ακόμα χαμηλότερη, το ποσοστό ασθενών που επιτυγχάνει αυτό τον στόχο είναι ακόμα χαμηλότερος.

Ο οργανισμός των ΗΠΑ National Health and Nutrition, σε έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο το 25% των διαβητικών που λαμβάνουν θεραπεία υπέρτασης είχε την αρτηριακή πίεση ρυθμισμένη <130/85 mmHg14. Σε μελέτη στην Ισπανία βρέθηκε ότι μόνο το 13,2% των ασθενών με διαβήτη έχει την αρτηριακή πίεση σε αυτό το επίπεδο και μόλις στο 10,5% η αρτηριακή πίεση είναι <130/80 mmHg15.

Η συνδυασμένη θεραπεία ενός δισκίου θεωρείται πρώτης γραμμής θεραπεία στις κατευθυντήριες Οδηγίες για την υπέρταση. Το 85% των ασθενών μπορεί να χρειαστεί πολλαπλά φάρμακα για να επιτύχει τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιο αποτελεσματικές θεραπείες συνδυασμού στην υπέρταση.

Η συνδυασμένη θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματική και έχει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από την αύξηση της δόσης της μονοθεραπείας. Οι κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς θα χρειαστούν δύο ή περισσότερες συμπληρωματικές θεραπείες, προκειμένου να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η αρτηριακή πίεση στο στόχο.

Η ESH / ESC κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων θα πρέπει να είναι η προτιμότερη επιλογή πρώτης γραμμής θεραπεία όταν ο ασθενής είναι μεγάλου και πολύ μεγάλου κινδύνου.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας των ΗΠΑ συνιστούν ότι οι ασθενείς με υψηλή αρχική αρτηριακή πίεση (≥ 160/100 mmHg / στάδιο 2 υπέρταση) θα πρέπει να λάβουν ένα συνδυασμό δύο φαρμάκων από διαφορετικές κατηγορίες ως έναρξη (πρώτη γραμμή) αγωγής.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν συνδυασμούς 1 δισκίου μπορούν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην αγωγή. Οι συνδυασμοί ενός δισκίου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την παραμονή και τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία έναντι συνδυασμών 2 ή πολλαπλών δισκίων.

Οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση των ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση ενθαρρύνουν την επιθετική θεραπεία και δείχνουν ότι μόνο οι συνδυασμοί σε 1 δισκίο θα μπορούσαν να απλοποιήσουν τα θεραπευτικά σχήματα.

Η βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών σχετίζεται με μειωμένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Η αλλαγή στις κατευθυντήριες οδηγίες αντανακλά την αυξανόμενη ανάγκη για συνδυασμούς σε 1 χάπι για να βοηθήσει τα άτομα με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στους στόχους.

Μελέτη υποστήριξης ευρωπαικής έγκρισης  EXFORGE HCT

Βασικά αποτελέσματα

Η μελέτη 2302 έδειξε ότι η τριπλή θεραπεία EXFORGE HCT ήταν πιο αποτελεσματική από τη διπλή θεραπεία στη μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με μέτρια και σοβαρή υπέρταση.

-Το EXFORGE HCT έδειξε μείωση ΜΣΑΠ 40 mmHg σε ασθενείς με αρχική συστολική αρτηριακή πίεση ≥ 145mmHg (p <0,0001 έναντι όλων διπλή συνδυασμούς)
- Ένα στατιστικώς σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία τριπλού συνδυασμού επέτυχε ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στο στόχο.


-Έως και 58% περισσότεροι ασθενείς επέτυχαν ΑΠ <140/90 mmHg με την τριπλή έναντι διπλής θεραπείας
-Η τριπλή θεραπεία επιτυγχάνει σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις τόσο στη συστολική και διαστολική 24-ωρη μέση περιπατητικής αρτηριακής πίεσης διατηρείται κάθε ώρα για 24-ώρες.

Η τριπλή θεραπεία επίσης επιτυγχάνει σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Στη Μελέτη 2302, η τριπλή δύναμη του EXFORGE HCT επιτυγχάνει μειώσεις συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης αριθμητικά μεγαλύτερες από τις διπλές θεραπείες ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα ή την αρχική τιμή αρτηριακής πίεσης.


-Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες με τριπλή θεραπεία ήταν ήπιες και παροδικές, γενικά παρόμοια με όλες τις ελεγχόμενες διπλές θεραπείες.
-Δεν υπήρξαν θάνατοι στη μελέτη, και λιγότερο από το 1% των ασθενών εμφάνισαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, από τους οποίους μόνο το 0,5% των συμμετεχόντων είχε ως αποτέλεσμα να διακόψουν την αγωγή.
-Μόνο το 1,5% των ασθενών που έλαβαν τριπλή θεραπεία εμφάνισαν υπόταση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
ECDC: 42 κρούσματα γρίπης πτηνών σε 13 ευρωπαϊκές χώρες - Τα 15 σε οικόσιτα πτηνά