Η επέμβαση στον εγκέφαλο για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον είναι περισσότερο αποτελεσματική σε σχέση με τη λήψη φαρμάκων μόνο, ανακάλυψε νέα έρευνα. Σε περισσότερους από 300 ασθενείς στη Βρετανία εμφυτεύτηκαν ηλεκτρόδια που παρείχαν ηλεκτρικό ρεύμα βαθιά στον εγκέφαλο.

Η τεχνική, γνωστή ως εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση βελτιώνοντας συμπτώματα όπως ο τρόμος και η ακαμψία.

Η εν τω βάθει διέγερση αφορά την εμφύτευση ενός σύρματος με ηλεκτρόδια στην άκρη του εγκεφάλου σε τρεις περιοχές του εγκεφάλου. Το σύρμα συνδέεται με μικρή μονάδα νευροδιεγέρτη, που μοιάζει με βηματοδότη, που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα του στήθους.



Η μονάδα αυτή στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς στο σύρμα και τον εγκέφαλο. Οι παλμοί μπλοκάρουν τα ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν τα συμπτώματα της νόσου.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 366 ασθενείς που υποβλήθηκαν είτε σε εγχείρηση και λήψη φαρμακευτικής αγωγής είτε έλαβαν μόνο φάρμακα. Όταν επανεξετάστηκαν ένα χρόνο αργότερα, οι ερευνητές από το Μπέρμιγχαμ, Μπρίστολ, Λίβερπουλ, Οξφόρδη και Λονδίνο ανακάλυψαν ότι αυτοί που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Όπως γράφουν στο περιοδικό ‘Lancet Neurology’, η επέμβαση είναι σημαντική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με τη νόσο Πάρκινσον.

Ο Καθηγητής Keith Wheatley, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται για θεραπεία. Αυτό που κάνει είναι να βοηθά στον έλεγχο των συμπτωμάτων περισσότερο σε σχέση με τη λήψη μόνο φαρμακευτικής αγωγής.

Η δεκαετής έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους της παγκοσμίως.

Πηγές:
'Lancet Neurology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]