Ειδικές αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τέσσερις στους πέντε πάσχοντες φέρουν δύο χαρακτηριστικά αντισώματα (ρευματοειδής παράγοντας και αντίσωμα έναντι πεπτιδίου κιτρουλλίνης), τα οποία παράγονται από τα αυτοδραστικά Β – κύτταρα.

Οι περιπτώσεις αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με στοχευμένη θεραπεία έναντι αυτών των κυττάρων.

Θετικά είναι τα νέα και στην αντιμετώπιση της συστηματικής νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας (sJ I A), μίας σοβαρής αρθρίτιδας της παιδικής ηλικίας, για την οποία δεν υπάρχουν θεραπείες. Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.


Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου κατά των Ρευματισμών (EULAR).

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση συστηματική φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει πρωτίστως τις αρθρώσεις και οδηγεί αρχικά σε δύσκαμπτες, διογκωμένες και επώδυνες αρθρώσεις, ενώ με το χρόνο μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη των αρθρώσεων και αναπηρία.


Είναι το πιο συχνά εμφανιζόμενο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα και προσβάλλει κυρίως άτομα ηλικίας 35 έως 55 ετών. Μπορεί, ωστόσο, να εμφανιστεί και σε άλλες ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα ευρήματα δύο μελετών σε ασθενείς που ήταν θετικοί στα παραπάνω αντισώματα.

Οι μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν τον παράγοντα ριτουξιμάμπη, είχαν δύο με τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν 70% βελτίωση των συμπτωμάτων τους, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν τα συγκεκριμένα αντισώματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δραστηριότητα της νόσου μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά, όταν οι πάσχοντες λαμβάνουν σταθερά τη θεραπεία κάθε έξι μήνες μέχρι να επιτευχθεί ύφεση. Με αυτό το σύστημα θεραπείας, περισσότεροι από τους διπλάσιους ασθενείς πέτυχαν μέγιστη κλινική ανταπόκριση, για έξι συνεχόμενους μήνες.

Στα παιδιά

Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου κατά των Ρευματισμών, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα μελέτης για τη συστηματική νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα. Η μελέτη έδειξε σημαντικά αποτελέσματα με τη χορήγηση του μονοκλωνικού αντισώματος τοσιλιζουμάμπη, το οποίο αναστέλλει τη δραστηριότητα της ιντερλευκίνης - 6 (IL-6), που συμβάλλει στην εκδήλωση των κυριότερων συμπτωμάτων της ασθένειας.

Στοιχεία από τη μελέτη, έδειξαν ότι έπειτα από τρεις μήνες θεραπείας, το 85% των ασθενών πέτυχαν 30% βελτίωση των σημείων και των συμπτωμάτων. Δεν είχαν, επίσης, πυρετό, ο οποίος είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ασθένειας.

Δύο στα τρία παιδιά δεν εμφάνισαν καθόλου εξανθήματα έπειτα από τρεις μήνες θεραπείας.

Η συστηματική νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από χρόνια αρθρίτιδα, η οποία συνοδεύεται από διαλείποντα πυρετό, δερματικό εξάνθημα, αναιμία, διόγκωση του ήπατος και/ή του σπληνός και φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος της καρδιάς και/ή των πνευμόνων.

Η ηλικία έναρξης της ασθένειας κυμαίνεται μεταξύ 18 μηνών και 2 ετών, αν και συμβαίνει η ασθένεια να επιμένει και στην ενηλικίωση. Η πορεία της ασθένειας ποικίλλει και στις περισσότερες σοβαρές καταστάσεις, ποσοστό έως και 65% των ασθενών έχουν χρόνια και επίμονη αρθρίτιδα και περίπου οι μισοί από αυτούς θα αναπτύξουν σημαντική αναπηρία.

H συστηματική νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα έχει τη χειρότερη μακροπρόθεσμη πρόγνωση από όλες τις υποπεριπτώσεις παιδικής αρθρίτιδας, ευθυνόμενη για περίπου τα 2/3 των θανάτων παιδιών με αρθρίτιδα, με εκτιμώμενο συνολικό δείκτη θνησιμότητας ανάμεσα στο 2% και το 4%.



Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους