Σταθερή αύξηση των νοσημάτων που έχουν σχέση με τη HPV λοίμωξη, στις γυναίκες όλου του κόσμου αλλά και στην Ελλάδα καταγράφουν χρόνο με το χρόνο οι επιστήμονες, και τα νοσήματα αυτά είναι κυρίως προκαρκινικές αλλοιώσεις, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου, καθώς και γεννητικά κονδυλώματα.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία που παρουσιάσθηκαν και συζητήθηκαν στο 8ο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο Κολποσκόπησης που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες της περασμένης εβδομάδας στην Αθήνα, ανάγκασε τους επιστήμονες να υποστηρίξουν ότι η HPV λοίμωξη, αποτελεί μια από τις σοβαρότερες απειλές για την υγεία των νεαρών κοριτσιών όσο και των μεγαλύτερων γυναικών.
Τελευταία μάλιστα δεδομένα δείχνουν ότι η HPV, εμπλέκεται και στην ανάπτυξη καρκίνων στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου, της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα.
Ο μοναδικός τρόπος πρόληψης της HPV λοίμωξης ανέφεραν οι σύνεδροι είναι ο εμβολιασμός.
Στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Σεμιναρίου, Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διακομανώλης, υπάρχει ανάγκη σωστής ενημέρωσης των νεαρών κοριτσιών και γυναικών από την επιστημονική κοινότητα για τα οφέλη του εμβολιασμού έναντι του HPV.
Την ανάγκη του εμβολιασμού τόνισε στο σεμινάριο η καθηγήτρια Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge κα Stanley, η οποία παρότρυνε την επιστημονική κοινότητα να εντάξει τον εμβολιασμό στην καθημερινή πρακτική του. Παράλληλα τόνισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης των νεαρών κοριτσιών και των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας για το άμεσο όφελος του εμβολιασμού.
Η ομιλήτρια εστίασε στην αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα πρόληψης των HPV σχετιζόμενων νοσημάτων μέσω του εμβολιασμού, εστίασε στην ανάγκη αξιοποίησης της μοναδικής ευκαιρίας πρόληψης που διαθέτουν οι γυναίκες σήμερα και στην αποδεδειγμένη αξία των HPV εμβολίων από χώρες, με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη που δείχνουν ευεργετική επίδραση στην επιδημιολογία των σχετιζόμενων με τον HPV νοσημάτων.
Για παράδειγμα, στην Αυστραλία μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη εμβολιασμού, μειώθηκαν τα γεννητικά κονδυλώματα στις νεαρές ηλικίες κατά 50% ,γεγονός που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και το μεγάλο όφελος που προκύπτει από τον εμβολιασμό.
Η μαζική εφαρμογή του εμβολιασμού αναμένεται να επιδράσει σε βάθος χρόνου στη μείωση των περιπτώσεων των προκαρκινικών αλλοιώσεων και συνεπώς αναμένεται μείωση και στην εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Στη συνέχεια, ο κ Tjalma υπογράμμισε την υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του HPV εμβολίου η οποία τεκμηριώνεται από τη χορήγηση εκατομμυρίων δόσεων παγκοσμίως.
Όλοι οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο τόνισαν την αξία της πρόληψης των νοσημάτων που προέρχονται από την HPV λοίμωξη μέσω συνδυασμού της εφαρμογής εμβολιασμού και της εξέτασης του ΤΕΣΤ ΠΑΠ.
Επίσης παρουσιάσθηκαν πρόσφατα στοιχεία από την Αυστραλία και τη Γαλλία που υποδηλώνουν ότι η ενημέρωση για τον HPV εμβολιασμό όχι μόνο αυξάνει τη γνώση για τον Ιό των Ανθρώπινων Θηλωμάτων και την αιτιολογική σχέση με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά επίσης αυξάνει τη συμμόρφωση με την εξέταση κατά Παπανικολάου που οδηγεί στην πρώιμη διάγνωση.
Ο καθηγητής κ. Διακομανώλης επισήμανε τέλος το μεγάλο κλινικό όφελος που μπορεί να προσφέρει η χρήση του HPV εμβολίου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη σημασία της Ιατρικής κοινότητας στην ενημέρωση του κοινού όσο και στην ανάγκη συμμόρφωσης του κοινού στην εμβολιαστική σύσταση.
Να θυμίσουμε ότι στη χώρα μας το HPV εμβόλιο χορηγείται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 12 έως 26 ετών από όλα τα ταμεία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε