Η λήψη στατινών μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αναφέρει νέα έρευνα.

Ισραηλινοί ερευνητές μελέτησαν 1,8 εκατομμύρια ασθενείς και παρατήρησαν λιγότερα περιστατικά της νόσου σε όσους λάμβαναν το σκεύασμα κατά της χοληστερόλης.

Εκτιμάτο ότι οι στατίνες θα μπορούσαν πιθανόν να απαλύνουν τα συμπτώματα όσων είχαν διαγνωστεί σταματώντας την υπερπαραγωγή ιστού στις αρθρώσεις.

Ωστόσο, η έρευνα του ερευνητικού Ινστιτούτου Maccabi υποδεικνύει ότι μπορεί να σταματήσει εντελώς η ανάπτυξη της νόσου. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε 2.500 περιστατικά ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της φλεγμονής των αρθρώσεων που επηρεάζει έναν στους εκατό ανθρώπους.

Ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν στατίνες είχαν λιγότερες πιθανότητες κατά 50% να εμφανίσουν τη νόσο σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν τακτικά στατίνες.

Η σχέση, στην έρευνα, μεταξύ της λήψης στατινών και των ποσοστών ρευματοειδούς αρθρίτιδας δεν είναι σαφής, αλλά η μελέτη προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PLOS Medicine’, χρειάζεται να επιβεβαιωθεί σε άλλες ομάδες.

Η Jane Tadman, από το Arthritis Research, στη Βρετανία, δήλωσε ότι η νέα έρευνα και αυτή Ιαπώνων ερευνητών έδειξαν μέτρια αλλά σημαντική επίδραση στη φλεγμονή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και η νέα έρευνα προσφέρει περαιτέρω ενδείξεις όσον αφορά τη σχέση.

Προσθέτει ότι χρειάζονται μεγαλύτερες κλινικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν περαιτέρω ότι οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Πηγές:
‘PLOS Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σταθεροποίηση στη θετικότητα CoViD - Τι έδειξαν τα χθεσινά rapid tests
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ηράκλειο: Χάρισε ζωή με τον θάνατό του 55χρονος Πολωνός γιατρός