Διαδεδομένη, επικίνδυνη, αλλά και άγνωστη στο ευρύ κοινό είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Πρόκειται για μία σοβαρή αυτοάνοση νόσο, η οποία εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί περισσότερους από 70.000 Έλληνες.

Παρά τον υψηλό της επιπολασμό, οι πάσχοντες δεν διαθέτουν την ευαισθητοποίηση που απαιτείται, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στον ειδικό γιατρό, που είναι ο ρευματολόγος, με καθυστέρηση. Τα αρχικά της συμπτώματα, μπορούν να παρερμηνευτούν και να αποδοθούν σε αποτέλεσμα υπερβολικής σωματικής κόπωσης.

Όσο η παρανόηση αυτή συνεχίζεται, η νόσος δρα υπογείως και η αντιμετώπισή της καθίσταται πιο δύσκολη:

'Απαιτείται καλύτερη γνώση από τους πολίτες και υπηρεσίες υποστήριξης από το κράτος, τόνισε τη Δευτέρα ο κ. Πέτρος Σφηκάκης, ρευματολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αν υπάρξει καθυστέρηση στη θεραπευτική παρέμβαση, τα φυσικά συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του ασθενούς να είναι ανεξάρτητος και να εργάζεται. Ένας στους τέσσερις πάσχοντες παύουν να εργάζονται πέντε χρόνια μετά από τη διάγνωση της νόσου.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου), που φέτος έχει ως βασικό μήνυμα την παραμονή των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα στην εργασία τους, όπως υπογράμμισε ο κ.

Δημήτριος Κασίμος, Ρευματολόγος, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α (Ελληνική Εταιρεία Αντιρρευματικού Αγώνα).

Τα συμπτώματα που πρέπει να μας κινητοποιούν, είναι πόνος και διόγκωση στις αρθρώσεις και πρωινή δυσκαμψία των αρθρώσεων, η οποία διαρκεί τουλάχιστον μία ώρα και υποχωρεί όσο προχωρά η μέρα. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι, επίσης, η κακουχία, η καταβολή και η αδυναμία εκτέλεσης ακόμη και των πιο απλών κινήσεων, όπως το άνοιγμα ενός μπουκαλιού ή το κούμπωμα του κουμπιού.

Οι γυναίκες εμφανίζουν τη νόσο με τριπλάσια συχνότητα σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ η ηλικία εκδήλωσής της είναι συνήθως μεταξύ των 35 και 50 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και από την ηλικία των 16 ετών (νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πλήρης ίαση δεν υπάρχει, αλλά η φαρμακευτική αγωγή, σε συνδυασμό με τη συνιστώμενη φυσικοθεραπεία, μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ αποτελεσματικά τα συμπτώματα και να αναχαιτίσει την περαιτέρω εξέλιξή της, βοηθώντας τον πάσχοντα να συνεχίσει έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής.

Η επίπτωσή της μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρή, καθώς – εκτός από τις αρθρώσεις – η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει αρκετά όργανα. Μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόωρου θανάτου, λόγω αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι σημαντικές αυτές επιπτώσεις και το τεράστιο κόστος που συνεπάγονται για τα συστήματα Υγείας, καθιστούν επιτακτική την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των αρμοδίων: 'Οι πάσχοντες έχουν το δικαίωμα να ζουν μία ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη ζωή, ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας', τόνισαν οι ειδικοί.

Στόχοι

Επικαλούμενοι τις συστάσεις των διεθνών επιστημονικών φορέων, οι επιστήμονες ανέφεραν τους στόχους της εκστρατείας ενημέρωσης για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Οι στόχοι αυτοί είναι – συνοπτικά – οι εξής:

  • Καλύτερη γνώση και κατανόηση των συνεπειών και της σοβαρότητας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τα συμπτώματά της, ενώ τα δεδομένα της νόσου πρέπει να καταγράφονται σε συνεχή βάση σε εθνικά αρχεία, χρηματοδοτούμενα από την εκάστοτε κυβέρνηση.
  • Να αναγνωριστεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα ως προτεραιότητα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.
  • Να εφαρμόζονται εθνικές κατευθυντήριες γραμμές αναφορικά με τη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ως μέρος μιας εθνικής στρατηγικής για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση όλων στην καλύτερη δυνατή θεραπεία. Στους πάσχοντες πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες από ομάδα ειδικών (γιατρό, νοσηλευτή, φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή και άλλους).
  • Η παραμονή στην εργασία είναι βασικός στόχος για τα άτομα που ανήκουν στον ενεργό επαγγελματικά πληθυσμό και πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Δικαιώματα

Οι εκπρόσωποι της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. τονίζουν ότι οι ρευματικές παθήσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα των ανθρώπων για εργασία. Με τον όρο εργασία περιλαμβάνεται η έμμισθη εργοδότηση, η εργασία που γίνεται στο σπίτι για την στήριξη της οικογένειας και η εθελοντική εργασία.

Το δικαίωμα στην εργασία είναι βασικό, ώστε να συμμετέχουν τα άτομα με ρευματοπάθειες πλήρως στον κοινωνικό ιστό. Η εργασία είναι σημαντική για τα άτομα με ρευματοπάθειες και τις οικογένειές τους τόσο οικονομικά όσο και για την ποιότητα ζωής.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι βοηθώντας τα άτομα με ρευματοπάθειες να εργασθούν και περιλαμβάνοντάς τους στο εργατικό δυναμικό επιφέρονται σημαντικά οικονομικά οφέλη στην κοινωνία. Από τα πέντε πρώτα χρόνια από τη διάγνωση ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων με ρευματικά νοσήματα σταματά την εργασία του.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας, η οποία καταδεικνύει τα μικρά θαύματα που μπορούν να πετύχουν τα άτομα αυτά στον εργασιακό χώρο. Προϋπόθεση για να συμβούν αυτά τα θαύματα, είναι η κατανόηση και υποστήριξη των εργοδοτών, των πολιτικών και του υγειονομικού προσωπικού (ρευματολόγων, ορθοπαιδικών, φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτών νοσηλευτών).

Δ.Κ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη