Η ικανότητα σύλληψης μιας γυναίκας στην αρχή της μέσης ηλικίας μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζεται από την ομάδα αίματος που έχει, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η αμερικανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 560 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε αγωγή κατά της υπογονιμότητας, ανακάλυψε ότι όσες είχαν ομάδα αίματος Ο εμφάνιζαν χημικές ενδείξεις που συνδέονταν με χαμηλό αριθμό ωαρίων.

Δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Ιατρική Αναπαραγωγής.

Οι ερευνητές, από το Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης, και το Yale University, εξέτασαν τα επίπεδα της ορμόνης FSH σε γυναίκες με μέση ηλικία τα 35 χρόνια. Μια γυναίκα έχει ορισμένο αριθμό ωαρίων που απελευθερώνονται σταδιακά όσο διαρκούν τα χρόνια της γονιμότητας.

Τα υψηλά επίπεδα της FSH εκτιμάται ότι αποτελούν δείκτη πως τα αποθέματα μειώνονται πιο γρήγορα-μπορούν να μειώσουν τις επιτυχίες σύλληψης όταν μια γυναίκα φτάσει τη δεκαετία των 30 ή 40.

Αναλύσεις δειγμάτων αίματος αποκάλυψαν ότι γυναίκες με ομάδα αίματος O είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν υψηλότερες τιμές FSH. Όσες είχαν ομάδα αίματος A εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Edward Nejat, δήλωσε ότι η ηλικία μιας γυναίκας παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος στον καθορισμό της επιτυχίας της σύλληψης.

Η βασική FSH μας δίνει μια ιδέα για την ποσότητα και ποιότητα των ωαρίων μιας γυναίκας. Αν αυτό οδηγεί σε κάποια διαφορά στις γυναίκες στο γενικό πληθυσμό δεν είναι σαφές. Όλες οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στη δοκιμή αναζητούσαν ήδη αγωγή κατά της υπογονιμότητας.

Ο Tony Rutherford, της Βρετανικής Ένωσης Γονιμότητας, δήλωσε ότι η έρευνα ήταν ενδιαφέρουσα. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας για την επιβεβαίωση του αποτελέσματος και για να διαπιστωθεί αν τα αποτελέσματα μπορούν να εντοπίσουν γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με προβλήματα γονιμότητας και που προσπαθούν να συλλάβουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι υδατάνθρακες χρειάζομαι μετά από μια προπόνηση
Παιδίατροι Β. Ελλάδας: Τελικές προετοιμασίες για την αποστολή στη Μαδαγασκάρη
Η MSD ανάμεσα στις 50 ηγέτιδες εταιρείες που αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα