Ερευνητές του Πανεπιστημίου Washington στο St. Louis, ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος για αλκοολισμό μπορεί επίσης να βάζει ανθρώπους σε κίνδυνο για παχυσαρκία.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η σχέση μεταξύ οικογενειακού ιστορικού παχυσαρκίας και αλκοολισμού είναι πιο εμφανής τα τελευταία χρόνια. Άντρες και γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι το 2002 σε σχέση με μέλη της ίδιας ομάδας υψηλού κινδύνου το 1992.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Richard A. Grucza, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υπέδειξε οτι η προδιάθεση για αλκοολισμό προδιαθέτει και σε παχυσαρκία, αλλά και ότι ορισμένοι κίνδυνοι μπορεί να είναι αποτέλεσμα του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον ευθύνεται για τις αλλαγές μεταξύ της δεκαετίας 1990 και 2000 και όχι τα γονίδια, δήλωσε ο ερευνητής.

Οι παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση, διαβήτη, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και ορισμένα είδη καρκίνου.

Όπως σημειώνει στο ‘Archives of General Psychiatry’, ο Grucza, άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού, ιδιαίτερα γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Επιπλέον, ο κίνδυνος φάνηκε να αυξάνεται. Εικάζει ότι μπορεί να προέρχεται από αλλαγές στην τροφή που καταναλώνεται και τη διαθεσιμότητα περισσότερων τροφών που αφορούν τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν τις εθιστικές ουσίες.

Πολλές τροφές περιέχουν περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τη δεκαετία του 1970 ή του 1980 αλλά και το είδος των θερμίδων-συνδυασμός ζάχαρης, αλατιού και λιπαρών- σχετίζονται με τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά επηρεάζουν τα ίδια κέντρα και ο ερευνητής υπέθεσε ότι επειδή διεγείρονται οι ίδιες εγκεφαλικές δομές, η υπερκατανάλωση των τροφών μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε ανθρώπους με προδιάθεση σε εθισμό.

Ο Grucza υποθέτει ότι καθώς οι Αμερικανοί καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες όσοι αντιμετωπίζουν γενετικό κίνδυνο εξάρτησης θα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο λόγω της επίδρασης τέτοιων τροφών στα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία δυο μεγάλων ερευνών για τον αλκοολισμό από τις δυο τελευταίες δεκαετίες.

Πηγές:
‘Archives of General Psychiatry’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD