Νεογνά παχύσαρκων μητέρων φαίνεται πως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου πριν τον τοκετό, στον τοκετό και κατά το πρώτο έτος, αναφέρει νέα έρευνα.

Φάνηκε πως η παχυσαρκία της μητέρας στην αρχή της εγκυμοσύνης διπλασίαζε τον κίνδυνο ενός νεογνού να πεθάνει πριν τον τοκετό και μέχρι 1 χρόνο μετά τον τοκετό, σε νεά έρευνα, από το Πανεπιστήμιο Newcastle.

Η παχυσαρκία της γυναίκας είναι γνωστό οτι αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης, υπέρτασης, καισαρικής και άλλων επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, η επίδραση του βάρους της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη, στο έμβρυο και στην παιδική θνησιμότητα, δεν έχει κατανοηθεί καλά.

Η ερευνήτρια, Bell, ανέλυσε στοιχεία 41.000 γυναικών που γέννησαν μεταξύ του 2003 κα 2005. Συνέκρινε τον Δείκτη Μάζας Σώματος των μητέρων με στοιχεία θανάτων εμβρύων και νεογνών.

‘Εχοντας λάβει υπόψη την επίδραση άλλων παραγόντων κινδύνου για θνησιμότητα, όπως κάπνισμα της μητέρας και ηλικία και το βάρος γέννησης των νεογνών, η παχυσαρκία της μητέρας στην αρχή της εγκυμοσύνης συνδεόταν με υψηλότερο κατά 1,6% κίνδυνο θανάτου του εμβρύου στη μήτρα ή ως νεογνό σε σύγκριση με ποσοστό 0,9% μεταξύ γυναικών φυσιολογικού βάρους.

Οι ερευνητές καταλήγουν οτι 16 θάνατοι θα μπορούσαν να αναμένονται για κάθε 1.000 νεογνά που γεννιούνται από παχύσαρκες γυναίκες- 8 περισσότερα από ότι θα αναμενόταν μεταξύ γυναικών φυσιολογικού βάρους στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Μια αιτία για τους επιπλέον θανάτους ήταν τα υψηλά περιστατικά προεκλαμψίας στις παχύσαρκες έγκυες. ‘Οπως δήλωσε η ερευνήτρια, Judith Rankin, υπάρχουν πιθανόν αρκετές αιτίες που η παχυσαρκία σχετίζεται με θνησιμότητα εμβρύων και νεογνών και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η συνολική εικόνα.

Επειδή οι ερευνητές δεν είχαν πληροφορίες για τη διατροφή, την άσκηση, τη χρήση καφείνης και αλκοόλ, δεν ήταν σαφές αν αυτοί οι παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν τα ευρήματα.

Η Aimin Chen, του Πανεπιστήμιου Creighton, δήλωσε οτι είναι σαφές όλο και περισσότερο οτι οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο για φτωχότερη εικόνα στην εγκυμοσύνη ακόμα και αν δεν εμφανίζουν τις επιπλοκές που σχετίζονται περισσότερο συχνά με την παχυσαρκία.

Δήλωσε οτι οι γιατροί τείνουν να εστιάζουν σε γυναίκες με προεκλαμψία και διαβήτη κύησης αλλά ακόμα και μια μικρή αύξηση στον Δείκτη Μάζας Σώματος σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου κατά 30%.

Και οι 2 ειδικοί συμφωνούν οτι η διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν ενδείκνυται για δίαιτα.

Η Chen δήλωσε οτι προληπτικά μέτρα θα πρέπει να εστιάζουν στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους πριν την εγκυμοσύνη. Η Bell πρόσθεσε οτι αν και ο κίνδυνος θνησιμότητας νεογνών είναι υψηλότερος στις παχύσαρκες γυναίκες που γεννούν, ο απόλυτος κίνδυνος είναι αρκετά μικρός.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Human Reproduction.’

Πηγές:
‘Human Reproduction.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση του προέδρου του ΙΣΑ με τον υπουργό Υγείας
Αθώοι οι υπεύθυνοι Γηροκομείου για τον θάνατο 28 ηλικιωμένων από CoViD το 2020
Ο Ν. Μαλλιαρός προσωρινός διοικητής στο νοσοκομείο Ρεθύμνου