Γράφει ο Δημήτρης Καραγιώργος

Τρίπτυχο κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, αποτελούν η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Πρόκειται για τρεις πολύ σοβαρούς παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι αυξάνουν θεαματικά τις πιθανότητες εκδήλωσης της σοβαρής αυτής πάθησης.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιπροσωπεύει το 13% όλων των μορφών καρκίνου και αν δεν εντοπιστεί σε αρχικά στάδια, ένας στους δύο ασθενείς που πάσχει από τη νόσο θα αναπτύξει μετάσταση και θα χάσει τη ζωή του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης με αλλαγή των καθημερινών συνηθειών και της έγκαιρης διάγνωσης και αφορμή το φετινό Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου (Μάρτιος), η Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Πεπτικού, διοργάνωσε ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα «Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Προσβάλλει 1 στους 20 – Το να τον συναντήσεις είναι θέμα τύχης.

Το να τον νικήσεις, όχι».

Τα παραπάνω ανέφεραν σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού, καθηγητής κ. Ιωάννης Τριανταφυλλίδης και ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος κ. Παύλος Παπακώστας.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τις πιο συχνές μορφές κακοήθειας, η οποία μπορεί να προληφθεί, αν γίνει αντιληπτή η σχέση των παραγόντων εμφάνισης της νόσου και ο κίνδυνος από την παρουσία πολύποδα ή πολυπόδων στο έντερο.

Είναι πλέον σαφές – είπαν – ότι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, δημιουργούν τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι λιπαρές τροφές, μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και οι τροφές με νιτρώδη άλατα ως συντηρητικά, θεωρούνται παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της νόσου.

Η παχυσαρκία προδιαθέτει για την εμφάνιση της νόσου στους άνδρες και στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η συσχέτιση παχυσαρκίας και καρκίνου παχέος εντέρου αφορά κυρίως στο κοιλιακό λίπος.

Οι καπνιστές έχουν διπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο σε σχέση με τους μη καπνιστές. Μάλιστα, οι βαρείς καπνιστές έχουν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν πολύποδες στο παχύ έντερο και μάλιστα πολύποδες με δυνητική κακοήθεια.

Η πρόληψη της νόσου έγκειται στην υιοθέτηση σωματικής άσκησης, την απώλεια βάρους και την καθιέρωση υγιεινών διαιτητικών συνηθειών σε καθημερινή βάση και εφ’ όρου ζωής, όπως η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ελαιόλαδου (λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν) και ο περιορισμός της κατανάλωσης λιπαρών φαγητών.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ύπουλη νόσος, καθώς αναπτύσσεται στον οργανισμό προοδευτικά, χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα και μάλιστα στην πλειονότητά του σε έδαφος προϋπαρχόντων πολυπόδων.

Η περίοδος αυτή (που ονομάζεται εξαλλαγή) μπορεί να διαρκέσει από πέντε έως δέκα χρόνια Είναι λοιπόν δυνατόν να τον ανακαλύψει κανείς με προληπτικές εξετάσεις, όπως είναι η ανίχνευση αιμοσφαιρίνης (αίματος) στα κόπρανα και η ενδοσκόπηση του παχέος εντέρου, η οποία περιλαμβάνει την ορθοσιγμοειδοσκόπηση και την κολονοσκόπηση.

Σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα πρέπει να υποβάλλονται όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και από μικρότερη ηλικία όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως π.χ. άτομα με κληρονομικό καρκίνο παχέος εντέρου, ασθενείς με νόσο Crohn ή ελκώδη κολίτιδα, συγγενείς ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου, αλλά και όσοι είχαν εμφανίσει στο παρελθόν τη νόσο.

Οι εξετάσεις είναι επιβεβλημένες όταν παρατηρούνται κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα, τα οποία στην αρχή φαίνονται αθώα, δηλαδή αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, συμπτώματα αναιμίας, όπως εύκολη κόπωση, δύσπνοια, αίμα στα κόπρανα ή απώλεια αίματος από το ορθό, πόνος στην κοιλιά ή στο ορθό, απώλεια βάρους

 

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις