Οι φυσικές δραστηριότητες των παιδιών, όπως λίγο τρέξιμο στην παραλία ή παιχνίδι με τη μπάλα συμβάλλουν στη διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και αποτρέπουν την παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών και Βρετανών.

Όπως πιστεύουν οι ερευνητές αρκεί δεκαπεντάλεπτη άσκηση για να παραμείνουν τα παιδιά αδύνατα.

Η έρευνα, με επικεφαλής τoν Andy Nest του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, διενεργήθηκε σε 5.500 παιδιά με μέση ηλικία τα 12 έτη και εξέτασε τη συνολική τους φυσική δραστηριότητα και το σωματικό τους λίπος. Έδειξε ότι τα παιδιά που ασκούνταν περισσότερο είχαν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν αδύνατα και πιο ωφέλιμη ήταν η πιο έντονη και σύντομη άσκηση.

Τα παιδιά που ασκούνταν για 15 λεπτά, όπως για παράδειγμα περπατώντας, είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν παχύσαρκα σε σχέση με τα παιδιά που δεν ασκούνταν. Όσο λιγότερο ασκούνταν τα παιδιά τόσο περισσότερες πιθανότητες είχαν να καταλήξουν παχύσαρκα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δίαιτα είναι απαραίτητη αλλά και ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το ρόλο της άσκησης. Όπως δήλωσαν έμειναν έκπληκτοι από το πόσο σημαντικό ρόλο φάνηκε να παίζει ακόμα και λίγη άσκηση, στην έρευνά τους.

Ο ερευνητής Chris Riddoh ,του Πανεπιστημίου Bath ,της Βρετανίας, υπογραμμίζει ότι αυτή η έρευνα παρουσιάζει τις πρώτες σημαντικές αποδείξεις για τη σχέση φυσικής δραστηριότητας και παχυσαρκίας .

Τα περιστατικά παχυσαρκίας βρίσκονται σε άνοδο στις ΗΠΑ όπως και στις ευρωπαϊκές χώρες. Στις ΗΠΑ το ποσοστό των υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών φτάνει στο 60%. Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στο αν η άσκηση ή η δίαιτα είναι ο πιο καλός τρόπος για να αδυνατίσει κάποιος και ποιο είδος άσκησης είναι το καταλληλότερο.

Οι ερευνητές της παραπάνω έρευνας έφτασαν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και μικρή αύξηση κατά 15 λεπτά στη σωματική δραστηριότητα των παιδιών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της παχυσαρκίας.
 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]