Οι εγκεφαλικοί όγκοι στους χρήστες κινητών τηλεφώνων δεν συγκεντρώνονται εντός ακτίνας όπου εκλύεται η περισσότερη ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα, αναφέρει νέα έρευνα, υποδεικνύοντας ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν προκαλούν καρκίνο.
Επιπλέον, άνθρωποι που είχαν χρησιμοποιήσει κινητά τηλέφωνα το μεγαλύτερο διάστημα και περνούσαν τον περισσότερο χρόνο μιλώντας στα κινητά δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν όγκους σε περιοχή 5 εκατοστά από το τηλέφωνο, όπου εκλύεται το 90% της ακτινοβολίας, σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας.
Dr. Suvi Larjavaara, από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε, στη Φινλανδία.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν ενώ πρόσφατα ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε ότι μετά από επισκόπηση επιστημονικών ενδείξεων, η χρήση κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να καταταχτεί ως ‘πιθανόν καρκινογόνος’.
Αν και τα αποτελέσματα της φινλανδικής έρευνας μπορεί να είναι καθησυχαστικά, δεν είναι καταληκτικά, προειδοποιεί η Larjavaara. Ο καρκίνος μπορεί να χρειάζεται μεγάλο διάστημα για να αναπτυχθεί και μόνο 5% των ανθρώπων που περιελήφθησαν στην έρευνα χρησιμοποιούσε κινητά τηλέφωνα για τουλάχιστον10 χρόνια, σημειώνουν οι ερευνητές στο ‘American Journal of Epidemiology’.
Η Larjavaara αναγνωρίζει ότι τα τελευταία ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την τελευταία ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που κατέταξε τη χρήση κινητών τηλεφώνων στην ίδια κατηγορία για καρκίνο με τον καφέ και το χλωροφόρμιο.
Όπως δήλωσε, οι ενδείξεις της έρευνάς της δεν στηρίζουν την ύπαρξη σχέσης, ενώ όπως φαίνεται η πλειοψηφία το κάνει.
Γενικά οι ενδείξεις παραμένουν αντικρουόμενες, Πέρσι έρευνα σε 13.000 χρήστες για περισσότερα από 10 χρόνια δεν κατέληξε σε σαφή απάντηση σχετικά με το αν οι συσκευές προκαλούν καρκίνο εγκεφάλου. Άλλη έρευνα τον περασμένο Φεβρουάριο, υπέδειξε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να αλλάξει τη δραστηριότητα των νευρώνων.
Ένα θέμα που προκύπτει όταν μελετώνται οι κίνδυνοι της χρήσης κινητού τηλεφώνου είναι ότι οι άνθρωπου συχνά δεν θυμούνται πόση ώρα περνούν μιλώντας στο κινητό. Για να προσεγγίσει περισσότερο επιστημονικά την ερώτηση, η Larjavaara, εξέτασε την περιοχή των όγκων, με τη λογική ότι πληθώρα όγκων κοντά στα κινητά θα ενέπλεκε τις συσκευές.
Ποσοστό 90% της ακτινοβολίας που εκλύεται από τα κινητά τηλέφωνα απορροφάται από τον εγκεφαλικό ιστό που βρίσκεται σε απόσταση 5 εκατοστών από τη συσκευή. Έτσι, σε 888 καρκίνους εγκεφάλου που διαγνώστηκαν από το 200 έως το 2004, οι ερευνητές εντόπισαν την ακριβή περιοχή του όγκου εντός του εγκεφάλου, σχετικό με το πού τοποθετούν οι άνθρωποι το κινητό όταν μιλούν.
Η παρούσα έρευνα ήταν μια από αυτές που περιελήφθησαν στην πρόσφατη ανάλυση του Π.Ο.Υ για τον κίνδυνο καρκίνου από τη χρήση κινητών τηλεφώνων, όπως και ακόμα 2, της Dr. Elisabeth Cardis, του ερευνητικού κέντρου CREAL στη Βαρκελώνη, που επισκόπησε τα πιο πρόσφατα ευρήματα για το Reuters.
Η ανάλυση θα γίνει γνωστή την 1η Ιουλίου.
Η Cardis, δήλωσε ότι εξέτασε επίσης την περιοχή του όγκου σε χρήστες κινητών τηλεφώνων, αλλά ανέπτυξε φόρμουλα για να υπολογίσει την ποσότητα ενέργειας στον πραγματικό όγκο, ενσωματώνοντας τα χαρακτηριστικά του τηλεφώνου και του δικτύου μεταξύ άλλων παραμέτρων.
Στη συγκεκριμένη ανάλυση ανακάλυψε ότι όγκοι σε μακροχρόνιους χρήστες κινητών τηλεφώνων εμφανίζονται πιο συχνά σε περιοχές με υψηλότερη έκθεση σε κινητά τηλέφωνα.
Η παρούσα έρευνα θεωρεί το τηλέφωνο στο σύνολό του ως πηγή έκθεσης, καθώς πολλές συσκευές έχουν ενσωματωμένη κεραία και επομένως μετρήθηκε η απόσταση των όγκων από οποιοδήποτε σημείο της συσκευής.
Η Cardis δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος ορισμός της έκθεσης είναι πολύ απλοϊκός επειδή προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι η περισσότερο εκτεθειμένη περιοχή γενικά βρίσκεται γύρω από το αυτί. Πρόσθεσε ότι περιμένει πως υπάρχει σημαντική εσφαλμένη ταξινόμηση έκθεσης στην ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Epidemiology’,και επομένως δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την παρουσία ή απουσία κινδύνου.
Πηγές:
‘American Journal of Epidemiology’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη