Υψηλά επίπεδα στο αίμα μιας χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικές επικαλύψεις συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο αρθρίτιδας σε νέα μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Αμερικανούς ενήλικες που εκτέθηκαν σε μολυσμένο πόσιμο νερό.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα PFOA στο αίμα τους είχαν μέχρι 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αρθρίτιδα σε σχέση με ανθρώπους με χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα, περισσότερο αντιπροσωπευτικά του γενικού αμερικανικού πληθυσμού.
Η Dr. Kim Innes, από το West Virginia University, χρησιμοποίησε στοιχεία σχεδόν 50.000 ενηλίκων που ζούσαν σε περιοχές του Οχάιο και της δυτικής Βιρτζίνια όπου το πόσιμο νερό είχε μολυνθεί από εργοστάσιο χημικών, με PFOA και PFOS. Και οι δυο ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως σε αντικολλητικές επικαλύψεις και επικαλύψεις που δεν λεκιάζουν.
Και οι 2 χημικές ουσίες είναι συνεχή οργανικά ρυπογόνα, παραμένουν στο περιβάλλον και το ανθρώπινο σώμα για χρόνια. Έχει επίσης φανεί ότι επηρεάζουν το ανθρώπινο και ζωικό ανοσοποιητικό σύστημα και μεταβολισμό, περιλαμβανομένων λειτουργιών όπως της φλεγμονής, που συνδέεται με την αρθρίτιδα.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε ανθρώπους που παρακολουθούνταν ως μέρος μεγαλύτερης προσπάθειας, γνωστής ως C8 Science Panel. Συνολικά, σχεδόν 8% των συμμετεχόντων ανακαλύφτηκε να έχουν αρθρίτιδα. Άνθρωποι που ήταν στο υψηλότερο 25% επιπέδου PFOA στο αίμα είχαν περίπου 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν αρθρίτιδα σε σχέση με ανθρώπους στο χαμηλότερο 25%.
Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, το φύλο και η θητεία, οι άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα PFOA στο αίμα είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αρθρίτιδα σε σχέση με αυτούς που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.
Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν το αντίθετο να ισχύει για τα PFOS. Άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα PFOS στο αίμα είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αρθρίτιδα σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα. Η Innes εικάζει ότι αυτό μπορεί ενδεχομένως να προέρχεται από την επίδραση μείωσης της φλεγμονής, των PFOS.
Η σχέση μεταξύ PFOA και αρθρίτιδας ήταν ισχυρότερη σε ανθρώπους νεότερους και μη παχύσαρκους. Καθώς η ηλικία και η παχυσαρκία είναι 2 γνωστοί παράγοντες κινδύνου για οστεοαρθίτιδα, το εύρημα ισχυροποιεί τη φαινομενική σχέση, σημειώνουν οι ερευνητές.
Παρόλα αυτά, ο σχεδιασμός της έρευνας δεν μπορεί να αποδείξει ότι η αρθρίτιδα προκαλείται από την έκθεση σε PFOA, ή προλαμβάνεται από την έκθεση σε PFOS, προειδοποιεί η Dr. Kyle Steenland, επιδημιολόγος στο Emory University στην Ατλάντα. Ωστόσο, βιώσιμη εναλλακτική αιτία για τα ευρήματα δεν έχει προταθεί, αναγνωρίζει η Steenland.
Η Innes σημειώνει επίσης ότι το ποσοστό 8% της αρθρίτιδας που ανακοινώθηκε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα είναι χαμηλότερο από το εθνικό επίπεδο για ενήλικες-διαφορά που αποδίδεται στη μειωμένη αναφορά περιστατικών αρθρίτιδας από τους συμμετέχοντες. Περισσότερα περιστατικά πιθανόν δεν θα άλλαζαν τα αποτελέσματα, σημειώνει.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού