Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με άσθμα, δήλωσαν ερευνητές, καθώς εντόπισαν 2 μεταλλαγμένα γονίδια που μπορεί ενδεχομένως να προδιαθέτουν έναν άνθρωπο στο άσθμα.

Περισσότερα από 235 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από άσθμα και είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος στα παιδιά, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet’, ερευνητές στην Αυστραλία δήλωσαν ότι εντόπισαν 2 μεταλλαγμένα γονίδια μετά από σύγκριση 58.000 δειγμάτων DNA ανθρώπων που ζουν στην Αυστραλία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με ή χωρίς άσθμα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Manuel Ferreira, του Queensland Institute of Medical Research στο Brisbane, δήλωσε ότι ανακάλυψε 2 περιοχές του DNA που είναι διαφορετικές μεταξύ ασθματικών και μη ασθματικών.

Ένα από τα γονίδια είναι επίσης γνωστό ότι συνδέεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι το φάρμακο tocilizumab, που χρησιμοποιείται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορεί ενδεχομένως να έχει αποτέλεσμα στο άσθμα.

Το Tocilizumab, στοχεύει συγκεκριμένο μόριο στο σώμα, τον υποδοχέα ιντερλευκίνης -6 και περιορίζει τη φλεγμονή σε ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ο Ferreira δήλωσε ότι η στόχευση του υποδοχέα ιντερλευκίνης- 6 μπορεί ενδεχομένως να είναι καλή στρατηγική για τη μείωση ή την πρόληψη της φλεγμονής με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται για να εμποδιστεί ή να μειωθεί η φλεγμονή στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και πρόσθεσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αν το φάρμακο μπορεί να βοηθήσει ασθματικούς ασθενείς.

Εκτός από γενετικά αίτια, άλλοι παράγοντες κινδύνου για το άσθμα, είναι εισπνεόμενες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή να ερεθίσουν τους αεραγωγός όπως καπνός, χημικές ερεθιστικές ουσίες στο χώρο εργασίας και μολυσμένος αέρας.

Πηγές:
‘Lancet’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών