Ηλικιωμένες γυναίκες που έχουν υποστεί κάταγμα ισχίου έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλες να πεθάνουν εντός ενός έτους λόγω του κατάγματος, αναφέρει νέα έρευνα.
Η ερευνήτρια Dr. Teresa Hillier, του Kaiser Permanente Center for Health Research στο Πόρτλαντ, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι το κάταγμα ισχίου και όχι μόνο η φτωχή υγεία θέτει τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
Παρατήρησαν επίσης ότι γυναίκες βρίσκονται στον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου τους πρώτους 3 μήνες μετά το κάταγμα, που οδηγεί να υποθέσουμε ότι η νοσηλεία, η εγχείρηση και η ακινησία οδηγούν σε άλλες επιπλοκές που τελικά οδηγούν στο θάνατό τους.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1,116 γυναίκες άνω των 65 ετών που υπέφεραν από κάταγμα ισχίου και τις συνέκριναν με σχεδόν 4500 παρόμοιες γυναίκες που δεν είχαν υποστεί κάταγμα.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’, ανακάλυψε ότι γυναίκες μεταξύ 65 και 69 ετών που παθαίνουν κάταγμα στο ισχίο έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν εντός ενός έτους σε σχέση με γυναίκες που δεν έχουν υποστεί κάταγμα.
Γυναίκες στη δεκαετία των 70 είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου ένα χρόνο μετά το κάταγμα ισχίου, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Γυναίκες ηλικίας 80 και άνω είχαν τον ίδιο κίνδυνο θανάτου εντός του έτους ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν κάταγμα ισχίου ή όχι.
Ωστόσο στις γυναίκες 80 ετών και άνω που είχαν τέλεια υγεία, ένα κάταγμα ισχίου σχεδόν τριπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου εντός του έτους.
Στις γυναίκες που υπέστησαν κάταγμα ισχίου, περισσότεροι από τους μισούς βραχυπρόθεσμους θανάτους συνέβησαν εντός 3 μηνών μετά το κάταγμα ισχίου και σχεδόν το 75% συνέβησαν εντός 6 μηνών, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Ο ερευνητής Dr. Erin S. LeBlanc, πρόσθεσε ότι η έρευνα αποτελεί επισήμανση ότι ο πρώτος χρόνος μετά το κάταγμα ισχίου είναι μεγάλης σημασίας για τις ηλικιωμένες αλλά ιδιαίτερα για τις νεότερες γυναίκες ηλικίας των 65 έως 69 ετών που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με τις άλλες γυναίκες.
Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές