Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι μπαμπάδες είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιοπάθεια σε σχέση με άντρες που δεν έχουν παιδιά. Η έρευνα εγείρει ερωτηματικά σχετικά με πιθανή σχέση μεταξύ της αντρικής υπογονιμότητας και της γενικής υγείας.

Άλλες πρόσφατες έρευνες ανακάλυψαν σχέση μεταξύ του καρκίνου των όρχεων και του προστάτη με την υπογονιμότητα.

Στη νέα έρευνα, ερευνητές ανέλυσαν δεκαετή στοιχεία 135.000 αντρών.

Στην αρχή της δεκαετίας, κανένας από τους άντρες δεν είχε διαγνωστεί με καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο και όλοι ήταν είτε παντρεμένοι είτε είχαν υπάρξει. Περισσότεροι από 9 στους 10, με μέση ηλικία τα 63 χρόνια, είχαν παιδιά

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Michael Eisenberg, όπως και άλλοι ερευνητές, υποψιάζεται ότι η υπογονιμότητα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για άλλα προβλήματα υγείας στους άντρες. Χρησιμοποίησε τον αριθμό των παιδιών ως βάση για το αν οι άντρες της έρευνας ήταν υπογόνιμοι.

Ενώ ορισμένοι μπορεί να μην είχαν παιδιά από επιλογή, οι ερευνητές δήλωσαν ότι συνήθως δεν είναι αυτός ο λόγος.

Στη δεκαετία που διήρκεσε η έρευνα, περίπου 10% των αντρών πέθανε και περίπου 1 στους 5 θανάτους είχε αιτία την καρδιακή νόσο.

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Human Reproduction’, οι ερευνητές αναφέρουν ότι αφού ελήφθησαν υπόψη δημογραφικοί παράγοντες και παράγοντες για καρδιοπάθεια, οι άντρες χωρίς παιδιά είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο στη δεκαετία που διήρκεσε η έρευνα σε σχέση με άντρες που είχαν παιδιά.

Ο Eisenberg δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχει κάτι περισσότερο από βιολογική αιτία μόνο, για τους άντρες χωρίς παιδιά, όσον αφορά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι άντρες που ζουν μόνοι τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα και το γεγονός ότι έχουν παιδιά ενδεχομένως τους ωθεί να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους.

Πηγές:
‘Human Reproduction’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Κώτσης: Τα νέα αντιυπερτασικά, το αναμενόμενο εμβόλιο και μία ελληνική πατέντα
Κυστική ίνωση: Ανακαλύπτοντας το μονοπάτι για απεριόριστη ανάσα
Το θαυματουργό γκι