Πετυχημένη μεταμόσχευση μήτρας σε πρόβατα, ανοίγει το δρόμο για τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις και σε γυναίκες. Η μεταμόσχευση έγινε σε 14 πρόβατα, 4 εκ των οποίων στη συνέχεια κυοφόρησαν και ήταν αυτόλογη, δηλαδή τους αφαιρέθηκε και τους επανατοποθετήθηκε η δική τους μήτρα.

Σε δύο πρόβατα, παρουσιάστηκαν επιπλοκές στο έμβρυο.

Την επέμβαση πραγματοποίησε ο Mats Brannstrom από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία και η ομάδα του, οι οποίοι έχουν ήδη στο ενεργητικό τους πετυχημένη μεταμόσχευση μήτρας σε ποντίκια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι έχουν να γίνουν πολλά ακόμα πριν η μέθοδος καταστεί ασφαλής για τις γυναίκες καθώς στην επέμβαση εμπλέκονται πολύπλοκα αιμοφόρα αγγεία τα οποία θα πρέπει να επανασυγκολληθούν.

Οι συνδέσεις αυτές, σε περίπτωση εγκυμοσύνης δέχονται πίεση, με επικίνδυνα αποτελέσματα αν κάτι πάει λάθος.

Νωρίτερα, φέτος επιστήμονες στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση μήτρας χρησιμοποιώντας μήτρα από νεκρή δότρια.

Το 2000 επιστήμονες πραγματοποίησαν ακόμα μια μεταμόσχευση μήτρας με μόσχευμα από ζωντανή δότρια, το οποίο όμως απορρίφτηκε από τον οργανισμό μετά από τρεις μήνες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σχετικά με ενδεχόμενη μεταμόσχευση από γυναίκα σε γυναίκα είναι η πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος ιδιαίτερα αν αυτό συμβεί σε περίοδο εγκυμοσύνης.

Η μεταμόσχευση μήτρας ενδεχομένως θα επιτρέψει σε γυναίκες με προβλήματα στη μήτρα ή που έχουν υποστεί υστερεκτομή, να κυοφορήσουν.

Τα πρόβατα κυοφορούν εδώ και 120 μέρες και αναμένεται να γεννήσουν, με καισαρική σε 20 μέρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD